Kanepiseemned on „superfood”

Õli valmistamiseks kasutatavad kanepiseemned on oma tervislike omaduste tõttu ära teeninud kuuluvuse superfood´ide kategooriasse — need on maailma toitaineterikkaimad toiduained, mis pakatavad vitamiinidest, mineraalainetest, bioflavonoididest, bioaktiivsetest osakestest, antioksüdantidest ja aminohapetest. Supertoiduained on looduslikult kasvavad toitained, milledel on unikaalseid omadusi pakkudes tervisele isegi terapeutilist toimet ning imendudes organismi ilma koormavaid jääke jätmata. Suur osa superfoodidest on proteiinide allikad, st sisaldavad meie organismile vajalikke asendamatuid aminohappeid — nii ka kanepiseemned.

Ideaalses tasakaalus asendamatute rasvhapete allikas

Kanepiseemnetest külmpressimise teel saadav õli on ideaalne omega 6 ja 3 allikas, milles esindatud asendamatute rasvhapete 3:1 vahekord on omastatavuse poolest inimorganismile parim. Kanepiseemneõlis on kuni 86% polüküllastamata rasvhappeid, mida on ligikaudu kaheksa korda enam kui oliivõlis. Kanepiõli või kanepiõlikapsleid on soovitatav tarbida iga päev saamaks rasvhappeid, mida meie organism ise ei sünteesi — seetõttu neid nimetataksegi „asendamatuteks”. Samas on nad aga tervisele väga vajalikud olles muuhulgas ülitugevad antioksüdandid. Kanepiõlis leiduvad polüküllastumata rasvhapped ei salvestu inimese organismi nagu muud rasvad, vaid need kasutab keha ära rakustruktuuri tugevdamiseks ja paljude eluks vajalike biokemikaalide tootmiseks. Omega 6 ja 3 rasvhapped avaldavad mõju rasvade ainevahetusele organismis ning omavad seetõttu soodsat toimet muuhulgas ka kolesterooli tasemele, nahale ja hormonaalsele tasakaalule. Uuringute põhjal alandab regulaarne kanepiõli manustamine halva kolesterooli taset veres, samuti kergendab kõrvalnähtudeta näiteks reumaatilise artriidi ning neurodermatiidi sümptomeid. Asendamatute rasvhapete leidumine rasedate ja imetavate emade toidus on eriti oluline lootele ja imikule, väga vajalik muuhulgas kesknärvisusteemi ja aju funktsioonide arenguks.

Haruldane gammalinoleenhape hoolitseb hormonaaltasakaalu ja naha eest

Kanepiõlis leiduv haruldane omega 6 gammalinoleenhape (GLA) on vajalik naistele oluliste rasvlahustuvate hormoonide prostaglandiinide tootmiseks. Prostaglandiinid reguleerivad hormonaaltasakaalu, menstruaaltsüklit, on abiks PMS nähtude leevendamiseks ja menstruaalvalude korral, samuti kasutatakse GLA-d enne plaanitavat rasedust, sest see parandab emaka tekstuuri.  GLA omab positiivset toimet ka immuunsussüsteemi häiretele, põletikele, nahahaigustele ja allergiatele. Kuopio Ülikooli uuringud tõendavad, et kanepiõli avaldab seespidiselt kasutades positiivset mõju atoopilise dermatiidi nähtude korral — leevendab nii naha ärritust, sügelust kui kuivamist.

Kevadväsimus?

Erinevate uuringute kohaselt kannatab omega 3 puuduse all umbes 80-85% elanikkonnast — asendamatute rasvhapete puudus soodustab muuhulgas ka stressi ja depressiooni teket.

Omega 6 ja 3 rasvhappeid soovitatakse väsimuse ja kurnatuse korral, ajutegevuse stimuleerimiseks, keskendumisvõime tõstmiseks, vaimse tasakaalu hoidmiseks ja lastele hüperaktiivsuse korral.

Kanepiõli teeb eriliseks ka klorofüll — looduslik antioksüdant, mis kaitseb organismi rakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest, aitab organismil omandada  hapnikku ja soodustab rakkude hingamist. Klorofüll avaldab organismile üldtugevdavat, antibakteriaalset ja põletikuvastast toimet, samuti rahustab ärritunud limaskesti ja soodustab kudede taastumist, soolestiku head mikrofloorat ning toksiinide väljaviimist organismist. Klorofüll on ka efektiivne ka nahaprobleemide, allergilise lööbe korral. Klorofüll, GLA ja E-vitamiin on võtmesõnad kaitsmaks nahka vananemise ja kurnatuse märkide eest — nende koosmõju üliväärtuslike asendamatute rasvhapetega teeb kanepiõlist sügavalt niisutava ja toitva toimega taimeõli ka kõige kuivema ja lõheneva naha hoolduseks ja seda tarbides nii sees- kui välispidiselt. Kanepiõli või kanepiõli kapslid, mis apteegis saadaval, on seega imelised vahendid mitte vaid immuunsüsteemi toetamiseks ja üldiseks tervishoiuks, aga samuti ka naha, juuste ja küünte sära ning nooruslikkuse säilitamisel.