Soolased krõpsud tekitavad sõltuvuse ja tõstavad vererõhu taevasse

VIIS SEKUNDIT pärast esimese krõpsu söömist: sa tunned soolast mekki kohe, kui krõps su keelele jõuab ning tekitab kiiresti soovi juurde võtta. Keel tunneb soola maitset eriti hästi, sest läbi ajaloo on sool olnud haruldane ja tihti kättesaamatu aine, mille järele me siiski ihaldame ning mis meile vastupandamatu tundub.

Soolaisu kaob alles siis, kui soola tase veres tõuseb ehk siis, kui krõpsu söömisest on umbes pol tundi möödas. Seetõttu ei suudagi sa varem krõpsupakki käest ära panna — rahuldustunne jõuab alles hiljem kohale, seni aga tunned vajadust järgmise ja järgmise krõpsu järele.

5-20 SEKUNDIT pärast söömist: snäkk imab suust kogu niiskuse ja neelad selle kiiresti alla, kuid sa ei taju, kui palju sa tegelikult sööd. Koos soola ja selle vähese kartuliga, mida sa alla neelad, jõuab sinu organismi ka palju akrüülamiidi ehk vähki tekitavat ainet, mis tekib siis, kui tärkliserikkaid toiduaineid kuumas õlis töödelda.

KAKS KUNI 15 MINUTIT pärast söömist: krõpsud lahustuvad seedesüsteemis, aga kuna sool ei ole ikka veel imendunud, ei taju sa ikka veel, kui palju sa seda söönud oled. Mistõttu jätkad söömist, et isu täis saada.

15-30 MINUTIT: lõpuks jõuab sool imenduda ja sul tekib kiiresti janu. Su vererõhk tõuseb kiiresti väga kõrgele. Keha on soola üledoosi tõttu häireolukorras ning püüab olukorda normaliseerida, tekitades janu ja sundides sind rohkelt vett jooma. Täiskõhutunnet tekitavate hormoonide töö on häiritud, soola ja rasva kombinatsioon ei lase neil oma tööd teha. Ja seetõttu ei ole sul ikka veel krõpsudest isu täis ning nõuad juurde.

30 MINUTIT- 2 TUNDI: süda hakkab kiiremini tööle, sest su vererõhk tõuseb veelgi, keha on täielikult ülekoormatud, püüdes üleliigse soolaga toime tulla. Akrüülamiid liigub kõikidesse kudedesse. Tärklis lahustub suhkruteks, sul tekib lühiajaline energiapuhang. Diabeetikutel on oht ataki tekkeks.

2-6 TUNDI: õlid imenduvad ja muutuvad rasvarakkudeks, moodustades pikapeale paksu rasvapolstri.

MITU PÄEVA HILJEM: vererõhk püsib kõrgena veel mitu päeva pärast krõpsude söömist, neerud on suure koormuse all, püüdes soola üledoosiga toime tulla. Ka akrüülamiidist lahti saamiseks kulub kehal mitu päeva.

Šokolaad tekitab kiire heaolutunde, kuid muutub kiiresti püsivaks pekivoldiks

ENNE SÖÖMIST: keha on ootusärev. Šokolaadi lõhn käivitab heaoluormoonide vabriku: endorfiini ja serotoniinitase kerkib, isu tõuseb.

5-15 SEKUNDIT pärast esimest ampsu: suhkur lahustub süljes, suu soojus sulatab rasva, maius valgub su keelele ning aktiveerib maitsenäsad. Suu saab suhkrust ja rasvast justkui elektrilaengu ning heaoluhormoon dopamiin ärgitab aju. Tunned end mõnusalt rahulikuna, sest šokolaadil on kanepiga sarnane lõõgastav efekt.

1-2 MINUTIT: kui sul on kõrvetistega probleeme, võid sa neid nüüd tunda, sest kui maius mööda söögitoru liigub, valmistub magu seda seedima, valmistades ette hulga happelist vedelikku.

2-5 MINUTIT: tunned energiasööstu ja veresuhkru tase tõuseb.

5-30 MINUTIT: üleliigne energia muudetakse kiiresti keharasvaks ning see protsess võib võtta aega poolest tunnist kuni kaheksa tunnini. Oled ärksam kui varem, seda põhjustab šokolaadis sisalduv kakao.

30-90 MINUTIT: kofeiin hakkab mõjuma, aidates sul paremini keskenduda ja tähelepanu säilitada. Sel hetkel hakkab aga veresuhkru tase järsult langema, see aga ajab sind närvi ja tekitab uimasuse.

90 MINUTIT — PAAR TUNDI: ilmselt pead pissile minema, sest stimulant nimega teobromiin aktiveerub. Selle mõjul tunned ka uut värskusepuhangut. Kasulikud antioksüdandid jõuavad nüüd kehasse.

2-3 TUNDI: veresuhkru tase on langenud madalale ja tunned end kurnatu ja väsinuna.

5-6 TUNDI: rasvade ladestumine su siseorganite ümber ja naha alla jätkub.

KUUS TUNDI ja kauem: šokolaad liigb jämesoolde. Kakao on suurepärane kasulike bakterite kasvulava, näiteks Lactobacillus and Bifidobacterium armastavad seda väga. Mikroobid lõhustavad jääkidest veel vererõhku ja stressihormoone alandavaid aineid.

Energiajook tekitab üheksapäevase pohmelli

0-1 SEKUNDIT: meeletu suhkrukogus energiajoogis maskeerib tõsiasja, et jook ise on sama happeline kui sidrunimahl. Juba esimene lonks hakkab tõsiselt lagundama su hambaemaili.

10 MINUTIT: kofeiin siseneb vereringesse, põhjustades vererõhu kiire tõusu ja südame töö kiirenemise. Suhkur imendub samuti, andes kiiresti palju energiat.

15-40 MINUTIT: kofeiin jõuab ajju, äratades su täielikult üles. Suhkrutase tõuseb veelgi.

40-50 MINUTIT: kogu joogist saadud kofeiin on kehasse jõudnud ja maks teeb meeletult tööd, et seda su vereringest välja saada. Selleks kulub umbes 12 tundi.

1 TUND: kofeiini mõju hakkab vähenema, suhkrutase langeb hoobilt. Tunned ennast väsinuna, tüdinuna ja väga närvilisena.

5-6 TUNDI: kofeiini tase langeb poole võrra. Aga mitte siis, kui tarvitad antibeebipille. Antibeebipillid ei lase maksal korralikult kofeiinist jagu saada, mistõttu selle mõju kestab pikemalt.

12 TUNDI: nüüd peaks kofeiin su süsteemist väljas olema, aga laste ja teismeliste organismis võib see püsida kauemgi, põhjustades ärevust ja ärrituvust.

12-24 TUNDI: levinumad energiajoogi joomise tagajärjed on peavalud, närvilisus ja kõhukinnisus, mis võivad kesta kuni üheksa päeva ja siis lõpevad järsult.

Allikas: Daily Mail