Ainult kartuli ja liha söömine ei anna kehale vajalikke vitamiine ja mineraale, hea tervise säilitamiseks vajad ka värvilisi puuvilju ja aedvilju. Kui soovid toituda tasakaalustatult, tõsta järgmisel korral oma taldrikule midagi:

Rohelist

Rohelist värvi toit nagu herned, spinat, melon, kiivid ja tume lehtsalat sisaldavad palju luteiini, mis aitab säilitada head nägemist ja vältida kae teket.
Teine roheline grupp on näiteks brokoli, kapsas, rooskapsas, lillkapsas, ja ürdid. Need toidud sisaldavad indoole, mis võib aidata vähendada vähiriski ja vähendada kasvaja kasvu vähihaigetel patsientidel.

Kollast

Kollane ja oranž toit sisaldavad suurel hulgal bioflavonoide, mis koos C-vitamiiniga aitab vähendada vähi ja südameinfarkti ohtu. Nad sisaldavad ka jõulisi antioksüdante, mis aitavad kaasa terve naha tekkele, tugevate luude tekkimisele ja heale nägemisele. Oranžide toiduainete gruppi kuuluvad apelsinid, mandariinid, pirnid, sidrunid, nektariinid, greip, virsikud, ananass, kollased rosinad ja kollane paprika.

Sinist ja lillat

Mustikad, tumedad viinamarjad, põldmarjad, mustsõstrad ja leedrimarjad sisaldavad antotsüaniine, mis vähendavad riski haigestuda südameinfarkti, vähki, diabeedi komplikatsioonidesse, Alzheimeri tõppe ja vananemisega seotud mälukaotusse. Tumelillad toidud sisaldavad fenoole, mis on võimsad antioksüdandid ja aitavad aeglustada vananemist.

Oranži

Oranž toit nagu kõrvits, aprikoosid, virsikud, porgandid, mangod sisaldavad betakarotiini, võimast antioksüdanti, mis aitab korras hoida immunsussüsteemi ja nägemisteravust ning vähendab ka infarkti ja vähitekke ohtu.

Punast

Tomatid, arbuus ning punane greip sisaldavad palju lükopeeni, mis aitab hästi kaitsta eesnäärmevähki haigestumise eest. Need toidud aitavad ka vähendada rinnavähi ja nahavähi riski ning infarkti ohtu.
Punane sibul, kirsid, kidney oad, vaarikad, maasikad, pohlad, peet ja punased õunad sisaldavad antotsüaniine, võimsaid antioksüdante, mis aitavad vererõhku kontrolli all hoida ning vähendavad vähi, infarkti, Alzheimeri tõve ning diabeedi ohtu.
Üks viis toidu värviliseks muutmiseks on tarbida igal söögikorral iga päev puu- ja juurvilju. Kui lisad igast värvigrupist ühe toiduaine vähemalt ühte oma söögikorda, võid ise ka imestada, kui hästi see sinu tervisele mõjub.

Allikas: articlegeek.com