Hobukastani kodumaa on Balkani poolsaar, täpsemalt Kreeka. See kaunite õite ja lopsakate, dekoratiivsete lehtedega puu ilmestab lõunamaade metsi ja parke. Meie karmis kliimas eelistab soojalembene hobukastan olla ilupuu ja ikka tuult vaigistavate, soojust pakkuvate majade läheduses. Need, kelle õues varjuline hobukastanipuu parajasti õitseb, teavad, et kaunite küünlakujuliste õisikute puhkemisel ümiseb õhk pikka aega kumalaste meloodilisest laulust. Varajane õitseja pakub neile rikkalikult nii õietolmu kui nektarit.

Kastanipuud olen millegipärast seostanud alati vabadusega. Ilmselt on siin oma mõju prantsuse kirjanikel, kelle loomingust õhkub sundimatut tänavakohviku, asjatundlike bukinistide ja puusütel küpsetatud kastaniviljade hõngu. Hariliku kastanipuu viljad on tärkliserikkad, magusavõitu ja toitvad, kuid meil kasvava hobukastani suured, sügisel maha langenud seemnelised kuprad ei ole söödavad, kas neid küpsetada või mitte.

Huvi hobukastani kui ravipuu vastu süvenes siis, kui reisilt tulnud inimene päris, milline ravimtaim võiks aidata veenikomudest paistetanud jalga korda seada.

Kui maailm meie rahvale taas avanes, elavnes ka turismifirmade tegevus. Paraku, reisil bussiga kaugetesse maadesse on inimene sunnitud sageli viibima pikki tunde, isegi päevi sundasendis. Reeglina löövad vanad hädad välja, eriti alakehas ja jalgades peituvad tõved. Kuumadel suvepäevadel on tervelgi inimesel raske reisi taluda, mis siis veel veenipõletikku põdevatest inimestest rääkida.

RAVITOIME

Tromboflebiidi (veenipõletiku), samuti staatiliste tursete kõrvaldamiseks on üks paremaid ravimtaimi hobukastan. Nii tema viljad, õied, lehed kui ka koor.

Hobukastan sisaldab mõjuvat põletikuvastast glükosiidide kompleksi, mis tugevdab veresoonte seinu, langetab vere viskoossust. Ehk maakeeli: toimeained muudavad vere vedelamaks, parandavad laienenud veenide piirkonnas kudede toitumist ja aktiveerivad venoosse vere ringlust.

Et hobukastanist valmistatud ravimid ei ole toksilised, siis võib neid tarvitada pika aja vältel ka inimene, kel on probleeme vere kõrgenenud hüübimisega, sest need ravimid langetavad vere hüüvet, säästes niimoodi trombide tekkest. Kõigele lisaks langetavad hobukastanist valmistatud preparaadid vererõhku.

Kui õnnestub hankida hobukastani vilju, õisi, lehti või koort, võib valmistada ise kas tinktuuri, leotist või keedist.

TINKTUUR

Tinktuur viljadest on põletikuvastase toimega, tugevdab kapillaaride seinu, normaliseerib kolesterooli sisaldust veres ja langetab vererõhku.

TINKTUURI VALMISTAMINE

Võetakse 50 grammi õisi või peenestatud vilju (umbes viis supilusikatäit), lisatakse pool liitrit kanget vähemalt 50 kraadist viina ja jäetakse ligunema nädalaks. Raviks tilgutatakse 30-40 tilka vette ja pruugitakse paar korda päevas enne sööki kuu aja vältel. Seejärel, kui vaja, korratakse kuu aja pärast.

Tinktuuri saab kasutada kompressina veenipaistetuse alandamiseks, ka siis lahjendatakse tinktuuri veega. Ette öeldes: tursed ja põletik taanduvad, trombimassid veelduvad ja kaovad pikkamööda.
Sama tinktuuri võib pruukida kompressina halvasti paranevate mädaste haavade puhul.

Pikemalt saad lugeda Aili Paju raamatust „Kui taimed räägiksid“ . Eesti tuntud taime- ja loodusravi arstiteadlase, Tartu Ülikooli professori Aili Paju kirjutised ja raamatud on olnud teerajajateks, mille abil on üles kasvanud juba mitu põlvkonda ravimtaimi tundvaid ja hindavaid inimesi.
Selles raamatus tutvustab ta 27 oma koduaia lemmiktaime raviomadusi ja annab nõu, kuidas neid tarvitada vitamiinirikkaks toiduks või ravimiseks.