TOIMEAINED

Lehtedes palju mineraalaineid (raud, kaltsium, räni, kaalium, magneesium, fosfor, tsink, seleen), vitamiine (A, B, C), steroole, fenoole jpm elutähtsaid aineid.

KASULIK

Kõrvenõgest kasutatakse teena ja toiduainena kehvveresuse, aneemia, väsimuse, põletike, liigesevaevuste ja reumaatiliste vaevuste, nahapõletike ja muude nahaprobleemide puhul. Juuri kasutatakse eesnäärme suurenemise puhul keedisena, parema toimega on tinktuur. Kui loputada lehetõmmisega juukseid, soodustab see juuksekasvu ja peatab juuste väljalangemise. Lehti on kasutatud lehmade piimaanni ja piima rasvasuse suurendamiseks ning kanade munemise soodustamiseks.

KORJAMINE JA KUIVATAMINE

Kõrvenõgest tuleks korjata metsaservalt, raiesmikelt. Kompostihunnikutes ja lautade juures sisaldab see liiga palju lämmastikku ning pole enam tervisele kasulik. Korjata paksemate kummikinnastega, lõigates kääridega ladvad maha riknenud lehtedeni, kevadel alumiste lehtedeni. Seejärel roobitseda lehed varte küljest lahti, ülevalt allapoole tõmmates. Soovitatakse korjata nõgest pärast kolme päikeselist päeva, siis on nitraatide sisaldus väiksem.1

Kuivatada pärast 1 päeva närvutamist 35–40 °C juures krõpskuivaks ja hõõruda läbi sõela jahuks. Sõel võiks olla 0,5 cm avadega.

TEE VALMISTAMINE

1 tl nõgesepuru valada üle kuuma veega. Lasta tõmmata 10–15 min ja juua tass päevas. Kuur võiks kesta 2–3 nädalat. Aitab väsimuse vastu ja haigusjärgsel taastumisperioodil. Juurte alkoholitõmmist on kasutatud meeste eesnäärme suurenemise korral.

KÖÖGIS

Noori nõgeselehti võib kasutada suppides, kotletitaignas, muffinites. Neid võib marineerida, maitsestada mädarõikaga. Valmistada pestot jpm. Pulbriks tehtud kõrvenõgest on mugav kasutada talvel suppides, leivataignas, pannkookides, kotletitaignas, kama sisse segada, toitudele lisatavas rohejahus, karaskis ja pannkoogiski, näki- ja seemneleibades. Iga sööja kohta tuleks panna 1 tl nõgesepulbrit.

Enne toidu sisse panemist hoida soolvees või kasta korraks kuuma vette. Lehed
eraldada vartest ja tükeldada.

Talveks võib keeta ka siirupiks või lisada mee sisse kuivatatud nõgest. Arkna karjamõis valmistab nõgesega juustu. Kasutamisel pole piire!

Katkend pärineb värskelt ilmunud raamatust "Eesti väike ravimtaimeraamat". Karepa ravimtaimeaia perenaise Katrin Luke kokku pandud ravimtaimeraamat sisaldab lisaks looduses esinevatele liikidele ka taimi, mida võime leida meie kodude lillepeenardest ja köögiviljaaedadest. Iga taime juures on välja toodud näpunäiteid kogumiseks ja kuivatamiseks ning kasulikke retsepte ja viise, kuidas taimi kõige parem hoiustada, et neis leiduvaid kasulikke aineid saaks kätte aastaringselt.