Teadlased on kindlaks teinud, et regulaarne sojatoodete söömine kiirendab ainevahetust, vähendab südame- ja veresoonkonnahaiguste riski, alandab vererõhku ja kolesterooli ning on tervendava toimega mitmel muulgi juhul.

SOJAPIIM — kuidas valmistada

Sojapiim on suurepärane lehmapiima asendaja ja eriti veel kui teil on laktoositalumatus. Ühe liitri sojapiima valmistamiseks kulub ca 60-70 grammi sojaube. Sojaubade hulka võib omal soovil muuta. Kui panete sojaube rohkem, saate saate valgurikkama ja pisut rasvasema piima.
Leotage sojaube umbes 8-16 tundi ning loputage neid enne kasutamist. Loputamise ajal hõõruge sojaube omavahel kokku, et eemaldada ubadelt nahk. See parandab piima maitset.
Kõige mugavam on sojapiima valmistamisel kasutada sojapiimamasinat, mis ise purustab sojaoad ja keedab ka piima. Kogu protsess läbib kõik etapid, mis on ette nähtud koheselt tarvitamiskõlbliku sojapiima jaoks. Samas saab kenasti hakkama ka blenderiga ja pärast ise keetes. Peale valmimist kallake sõela kasutades sojapiim sobivasse anumasse
Sojapiima võib maitsestada kakao, puuviljade, banaani, vanilje, soola või ka muude maitseainetega. Sojapiim säilib külmikus umbes nädala.

Sojapiima kodus valmistamise plussid

  • Värske ja naturaalne toode, ilma säilitusaineteta
  • Säilivad kõik head toimeained — mineraalid, vitamiinid
  • Võimalus ise maitsestada
  • Oluline rahaline võit — nt 1 liitri sojapiima valmistamiseks kulub sojaube 5 krooni eest. Poes maksab sojapiim ca 35,00 krooni

JOGURT SOJAPIIMAST

Enne jogurti valmistamist tuleb anum ja segamislusikas steriliseerida. Selleks peab neid keetma umbes ühe minuti või panema vähese veega 3-5 minutiks mikrolaineahju. Jogurti valmistamiseks võib kasutada ka spetsiaalset jogurtimasinat, mis hoiab ise õiget temperatuuri.

Kallake sojapiim anumasse ja lisage jogurti juuretis, võite kasutada ka 2-3 lusikatäit naturaalset jogurtit.

jogurti kääritamiseks on vajalik ühtlane temperatuur ca 40-45 kraadi. Katke kääritamisanum kaanega ja laske 8-12 tundi käärida. Mida pikem on kääritamisperiood, seda suurem happelisus. Kõige parem on panna vastvalminud jogurt külmikusse ja lasta tal seal 6-12 tundi jahtuda.

Külmikus hoitud jogurt säilib kuni 10 päeva ent laktobatsillide kontsentratsioon on parim esimese 3 päeva jooksul.  Säilitage 3-4 lusikatäit jogurtit (umbes 30 ml) järgmise partii juuretiseks. Kui vana partii on vanem kui kolm päeva, siis kasutage uut juuretist. Sellist juuretise võtmise viisi võib kasutada mitmeid kordi.

Jogurti maitsestamise võimalused on piiramatud — kasutage puuvilju, moose, kookost, kaneeli jne vastavalt oma soovidele.

Jogurti kodus valmistamise plussid:

  • pehmem maitse ja võimalus ise maitsestada
  • puuduvad poejogurtile omased säilitusained, paksendajad, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid jne.
  • Rahaline võit, kodune jogurt on alati soodsam poejogurtitest


JOGURTIJUUST

Naturaalse jogurti baasil saab valmistada juustu, mis on suurepärane määre. Selle valmistamiseks kasutage tofu valmistamise komplekti. Lisage natuke soola ja maitsetaimi (näit.oreganot) jogurtile ja valage segu tofuanumasse, mis on kaetud marliga. Ühendage marli otsad ja pinguldage kergelt kaane abil. Asetage anum konteinerisse nõrguma. Laske külmikus umbes 12 tundi nõrguda, siis avage marli ja eemaldage juust.

TOFU valmistamine

Tofu ehk taimne kohupiim on kalgendatud juustutaoline mass, mis sisaldab palju valke, vitamiine, mineraal- ja kiudaineid ning samas on selles vähe energiat.

Lisage sojapiimale kalgendi, segage õrnalt ja oodake 15-20 minutit, kuni tekib õrn kalgendi (vedelik, st.vadak hakkab eralduma). Katke teine nõu marliga ja valage laiema köögitarvikuga aegamisi kalgend marliga vooderdatud nõusse. Alt voolab ülearune vedelik välja, seepärast tehke nii, et vedelik saaks ära voolata. Laske vedelikul vabalt eralduda, keerake marli tofu peale ja asetage sellele kaas.

Kalgendamiseks lisage 1 liitrile sojapiimale 2sl sidrunimahla või 1/3 tl sidrunihapet.

Soovitav on leida kaanele mingi raskust andev ese, mis raskuse mõjul suruks massi tihedaks (tofuks). Tofu saavutab paraja tiheduse, et  seda jahtunult tükeldada, ca 60 minutiga. See on valmis, kui vadakut enam ei eraldu ja tofutükk karbist välja võttes on kompaktne ning seda annab lõigata. See on maitsestamata, kõige naturaalsem, peaaegu siidine tofu.

Maitse andmiseks võite sõelal olevale “kohupiimale”, mis tegelikult on pehme tofu, lisada head ürdisoola, värsket, kuivatatud, marineeritud küüslaugutükikesi, seemneid, vetikaid, samuti paprikat või päikesekuivatatud tomati tükikesi, aedvilja või puuviljatükikesi vms. Sel juhul saate pärast pressimist juba maitsestatud tofu, millele tuleks leida sobiv kaanetatav nõu külmkapis jahutamiseks ja säilitamiseks. Tofu säilib 10-15 päeva, vajadusel võib ka külmutada.

OKARA

Igakordsest sojapiimakeetmisest ülejäävat tahket jääki, nimetusega “okara” kasutatakse lihatoitude lisandina ja muna asemel või vms asendustoiduna. Okara sisaldab kahevalentset rauda, kiudaineid, aminohappeid, kaltsiumi ja mitmeid vitamiine.

Okarat võib röstida/kuivatada praeahjus ca 100kraadilisel temperatuuril. Kui soovite maitsestada, siis andke talle soovitud maitse lisanditega enne kuivama sättimist. Samas võib maitsestamata okarat kuivatada, seda on hea kasutada mittemagusates toitudes, ka tugevamini maitsestatud magusates vormikookides, pannkookides jm. Kasutusala on äraarvamatult suur!

Kuivatatud okara säilitage hermeetiliselt suletavas anumas. Sügavkülmas säilib märg okara kuni 6 kuud.