Ülimalt tähtis on see, milliste toitudega organism jälle tasakaalu viia. Valida tuleb just puhtaid, ilma lisaaineteta toiduaineid, mis organismile on kasulikud. Taastada tuleb ka normaalne rütm söögiaegades.

Suurema söömingu järgsesse menüüsse peavad kindlasti kuuluma jogurt, gefilus- ja teised hapupiimatooted, mis aitavad taastada normaalset mikrofloorat maos ja soolestikus. Jogurtisse on ju lisatud kasulikke baktereid, mis asustavad sooletrakti ja aitavad sellel loomulikult toimida, kõrvaldada seedehäireid, hoida loomulikku immuunsust ning osalevad süsivesikute lõhustamises.

Kõige parem on jogurtit osta maitsestamata kujul, igaüks võib ju kodus ise lisada soovi korral mahlu, siirupeid või marju.

Kiudainerikkad toiduained parandavad seedimist. Neid saame enim aedviljadest ja täisteraviljatoodetest (kama, kliid, helbed, müsli jt) ja hommikupudrud valmistame ikka täisteramannast, kruupidest, helvestest jt. Soovitatav on lisada hommikupudrule valmimise lõpupoole riivitud aedvilju või marju.

Sööme kindlatel kellaaegadel, sagedamini ja pigem korraga vähem.

Ärme kasuta mingeid jooke, ka piima söömise ajal, vaid ikka pärast söömist. Vedeliku kasutamine söögiga koos lahjendab maohapet ja seedimine raskendub.

Sööme vähem valgurikkaid loomseid toite (juust, liha jt), eriti eakad inimesed. Praegu on omal kohal just köögiviljasupid, -vormiroad, -kotletid, ühepajatoidud jm.

Seedimist parandavaid toite:

Tatrapuder

1 kl täistera tatrahelbeid
0,5 kl riivitud õuna või
1 kl peeneks ribastatud kapsast
soola, mett

Pane helbed (võib ka pudrutangud) keevasse maitsestatud vette keema, kapsa võid lisada kohe, õuna alles lõpus. Maitsesta putru meega taldrikule tõstmisel. Kõrvale paku klaas jogurtit.

Riivitud õuna-kamajahukäkid

1 kl riivitud õunu
3-4 sl kamajahu
1 pakk (200 g) kohupiima
suhkrut maitse järgi
teravilja röstitud helbeid või
kaera-nisupalle veeretamiseks

Sega kõik toiduained ühtlaseks massiks ja pane kausiga 0,5 tunniks külmkappi. Väljavõtmisel veereta käkid helvestes või pallikestes (poes müügil). Magustoiduks kasutades lisa juurde vahukoort, hommikul iseseisvana süües aga võid juua kõrvale teed või kakaod.

Kaalikavorm

2 suurt kaalikat
soola (eraldi keetmiseks)
1 kl piima või kohvikoort
0,5 kl riivsaia või täisteranisujahu
2-3 muna
2-3 sl siirupit või suhkrut
1 tl ingveripulbrit
valget pipart
muskaati
võid
seesamiseemneid

Puhasta kaalikad, koori ja lõika tükkideks ning pane soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kaane all pehmeks ja purusta saumikseriga (või suru puulusikaga) koos leemega püreeks, lisa pooljahtunult lahtiklopitud munad ja teised toiduained, maitsesta. Segatud püree vala võiga määritud ahjuvormi, pealt kaunista seesamiseemnete ja võitükikestega.

Küpseta ahjus nõrgas kuumuses umbes 150 kraadi juures 2-3 tundi. Kata pealt kuivamise vältimiseks algul fooliumiga, 30min enne lõplikku valmimist eemalda see. Serveeri iseseisva roana või linnuliha juurde.

Porgandipannkoogid

2 kl riivitud porgandit
1 kl riivitud kartulit
2 muna
3 sl jahu
2 sl kohvikoort või piima
soola, suhkrut
pipart
muskaati
õli sissepanemiseks ja praadimiseks.

Sega riivitud toored porgand ja kartul lahtiklopitud muna-kooreseguga, jahu, 1 sl õli ja maitseained. Prae tasasel tulel kaanega pannil ülepannikoogid või lusikakoogid. Söö hapukoorega või maitsestamata jogurtiga.

Soovitan siin enamikule sobivat seguteed:

1 sl segu pohlalehtedest, põldosjast, linnurohust, petersellist, angervaksast, piparmündist (melissist), teelehtedest, köömnetest, kummelist, purustatud kibuvitsamarjadest vala üle 1 kl keeva veega. Lase tõmmata 40 minutit, kurna, joo 1 kl lonkshaaval 20 min enne sööki 3 korda päevas.

Kui kõiki komponente pole käepärast, võib juua ka üksikutest taimedest tehtud teed või väiksema valikuga.

Porgandikook

2 suurt porgandit
1 kl täisteranisujahu
1 kl valget nisujahu
0,5 kl rosinaid
0,5 kl hakitud pähkleid
1 kl suhkrut
3 muna
1 kl õli
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl muskaadipulbrit
2 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 sidrun või 2 tl sidrunimahla
glasuuriks kohupiimakreemVahusta munad ja suhkur, lisa juurde riivitud porgand, rosinad, pähklid, sidrunimahl koos riivitud koorega, maitseained ja õli. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa eelnevale massile. Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 180kraadises ahjus u 1 tund. Glasuur määri jahtunult, kaunista soovi kohaselt marjadega ja riivitud porgandiga. Maitsestamiseks võid kasutada ka piparkoogi maitseainesegu.