Varem hoiatati toidu eest, mis sisaldab palju kolesterooli nagu munad, krevetid ja rupskid, ning inimestel, kel oli kõrge kolesteroolisisaldus veres, soovitati neist hoiduda. Tänapäeval on teada, et tarbides kõrge kolesteroolisisaldusega toiduaineid, vähendab keha oma kolesterooli tootmist, kirjutab netdoktor.se. Seepärast võivad ka inimesed, kel on veres kõrge kolesteroolitase, tarbida kolesterooli sisaldavaid toiduaineid.

Suuremat mõju meie vere kolesteroolisisaldusele avaldab söödavate rasvade valik. Kehas on nimelt kahte tüüpi kolesterooli, „halb“ ehk LDL, mis suurendab arteriseinte paksenemist ning „hea“ ehk HDL, mis aitab LDL-kolesterooli kehast välja viia.

Kui sööme palju küllastatud rasva ja transrasva sisaldavaid tooteid, väheneb veres HDL-kolesterooli osakaal. Süües aga mono- ja polüküllastatud rasva ning väheses koguses küllastatud rasva, väheneb LDL-kolesterooli tase.

Eelistama peaks taimset rasva, mis sisaldab suures koguses küllastamata rasva nagu näiteks rapsiõli, oliivõli, vedel margariin. Lisa ka salatile veidi õlikastet ning lisaks toitudele pähkleid, mandleid, avokaadot ning seemneid. Küllastatud rasva sisaldavate toodete tarbimisel peaks aga olema ettevaatlikum nagu näiteks vorstid, viinerid, peekon ning rasvased piimatooted nagu vahukoor, hapukoor ja juust.

Ohtlikke transrasvu leidub snäksides, maiustustes ning küpsetistes.

Kui süüa rasvast kala paar korda nädalas, väheneb ka vere triglütseriidide tase. Triglütseriidid on üks vererasva vorm, mis võib põhjustada ka veresoonte lupjumist. Rasvase kala polüküllastamata rasvhapped omavad aga triglütseriidi tasemele positiivset mõju.

Kaeras ja odras on palju veeslahustuvaid kiudaineid, mis mõjuvad positiivselt vere kolesteroolisisaldusele. Kui süüa päevas üks portsjon kaerahelbeputru või keedetud odraterasid väheneb vere kolesteroolisisaldus. Kaera ja otra on paljudes toodetes nagu kaerahelbed, kaeraklii, kaerajoogid, odrajahu, leivad, müsli, hommikuhelbed, täisterapasta, millesse on lisatud kaera ja odrakiude.

Vees lahustuvaid kiudaineid on veel ka puu- ja aedviljades ning eriti palju hernestes, ubades ja läätsedes. Söö erinevaid aedvilju ning proovi jälgida, et iga toidukord sisaldaks midagi rohelist. Söö hernesuppi, läätsesuppi, pruune ube ning kasuta ube salatites ning pajaroogades.

Taimsed steroolid on rasvad, millel on kolesterooli vähendav efekt. Antud ainet leidub õlides, pähklites, seemnetes, teraviljatoodetes, aedviljas ja puuviljas.

Kõiki nimetatud toiduaineid tarbides hoiad oma kolesteroolitaset kontrolli all ning lisaks sellele võid kindel olla, et toitud tervislikult ja keha saab kõik vajaliku normaalseks toimimiseks.