Laste toitumine on murekoht

Laste ja noorte toitumine ja toitumisharjumused on kindlasti üks suuri probleeme meie ühiskonnas. Mitte kunagi varem pole olnud nii palju kaaluprobleemidega noori. Rämpstoit on lihtsalt liiga mugav ja kättesaadav. Seepärast tasub maast madalast harjutada oma last toituma tervislikult ja hästi.

Harjumused, mis tekivad lapsena, mõjutavad sind terve elu. Harvad pole juhud, kus noor, eriti kaugemalt pärit, sööb hommikusöögi kell 6, heal juhul lõunatab koolis. Siis tulevad huviringid-trennid ja koju jõutakse alles õhtul kell 18. Koolipäevad on pikad ja käsi haarab kergelt igasuguse rämpsu järele. Kommid, saiakesed, limonaadid, hamburgerid on vaid mõned näited kiireks isukustutamiseks. Ilmselge, et taoline mõttetöö ja füüsiline koormus nõuab kvaliteetset ja täisväärtuslikku toitu.

Koolilõunad

Olen kursis, et 1-9 klassi õpilastele on koolilõunad tasuta, 10-12 klassi õpilastele lisatasu eest. Heitsin pilgu peale mõne kooli lõunamenüüdele ja pean tõdema, et olukord on märgatavalt paranenud, ent siiski on toidud tihti väga süsivesikurikkad. Ning süsivesikurikkus toidus võib tekitada energia andmise asemel hoopis unisust ja uusi isusid. Isusid üldjuhul magusa järele.

Aga kui päevad on pikad, siis tasub noorele kaasa panna kindlasti ka üks-kaks tervislikku ja kiiret vahepala. Tuleb ennetada näljatunde tekkimist.

Mõned kiired vahepalad:

Kohupiim pähklitega

Kohupiimapasta(suhkruta)
Kreeka pähklid
Marjad

Smuuti banaani, kaneeli ja pähklitega

Piim või keefir
Banaan
Kohupiimapasta
Pähklid
Kaneel

Seemned puuviljaga

Päevalilleseemned või pähklid
Puuvili (pirn, õun jne)

Kodujuust karjala pirukaga

Kodujuust murakamoosiga
Karjala pirukas

Veiseburger (jah, sellist burgerit võid süüa)

Delikatesshakkliha
Täisterakukkel
Oliiviõli
Muna
Salatileht
Petersell
Sibul
Tomativiilud
Ketšup

Nagu eelpool mainitud, siis gümnaasiumis muutub koolis lõunatamine tasuliseks. Praktika näitab, et alates gümnaasiumist väheneb märgatavalt kooli sööklas söömine. Ja koos sellega ka toitumise kvaliteet. Seepärast on eelnev planeerimine veel tähtsam. Kui vähegi võimalik, tasub ikkagi kooli sööklas süüa. Nälgimine ja ebaregulaarsus on kiireim tee ülekaalulisuseni. Omal kohal on kõik eelnevalt kirjeldatud kiired ja lihtsasti valmistatavad vahepalad.

Vanematel on tähtis roll

Kindlasti ei tasu alahinnata vanemate rolli laste toitumisharjumuste väljakujunemisel. Laps õpib eelkõige kodus. Seepärast panen vanematele südamele, et mõtle hoolikalt läbi oma pere kodune menüü. Ja võta aega, et jälgida ja suunata oma lapse toitumist ka koolis.