Orgaanilistest hapetest on spinatis rohkesti oblikhapet. Oblikhape seob kaltsiumi, mistõttu sage spinati söömine võib päriliku eelsoodumusega inimestel põhjustada oksalaatkivide teket. Spinatisöömisesse peavad ettevaatlikult suhtuma oksalaattüüpi neeru- ja põiekividega inimesed ning podagrahaiged.
Oblikahappe negatiivse mõju leevendamiseks soovitatakse spinatitoitude juurde juua- süüa vedelaid piimatooteid või valmistada spinatisuppe kareda (see tähendab kaltsiumirikka) veega.
Väikest lohutust pakub teadmine, et spinatis leidub taimeriigi esindaja kohta arvestatavas koguses kaltsiumi, mis leevendab veidi organismi kaltsiuminälga. Samas ei või spinatit aga mingiks eriliseks kaltsiumiallikaks lugeda.
Teistest mineraalelementidest on spinatis rohkesti magneesiumi- ja fosforiühendeid ja loomulikult kaaliumi. Sajagrammises spinatikoguses on kaaliumi 0,5-0,6 grammi. Arvestades eestlaste suurt soolalembust on kõik kaaliumirikkad toiduained meie laual eriti teretulnud, sest kaalium aitab tasakaalustada naatriumi liigtarbest tingitud kahjulikke mõjutusi organismis.
Loe edasi portaalist Kodus.ee
Vaata ka: Sinu ilu ja tervise heaks: 10 põhjust, miks rohkem spinatit süüa