Aju kaalub ainult 1-1,5 kg ja moodustab vaid 2 protsenti keha kogukaalust. Samas kasutab aju ära ühe viiendiku kogu hapniku- ja verevarustusest. Aju meenutab konsistentsilt poolkõvaks keedetud muna ja sisaldab umbes sada miljardit neuroniks nimetatud närvirakku. Ta sisaldab ka ligi 60% rasva, sest iga närvirakk on ümbritsetud rasvamolekulidest moodustunud membraaniga. Seepärast peab ka toit, mida sööme, sisaldama rasva.

Inimese närvisüsteemis arvatakse olevat umbes 60 keemilist vahendusainet. Tuntuimad on serotoniin, endorfiinid, noradrenaliin, atsetüülkoliin. Kuigi päris täpselt nende toimeainet ei teata, on kindlaks tehtud, et toit, mida sööme, mõjutab vahendusaineid ja sellest omakorda sõltub meie enesetunne.

Intelligentsuse üle on alati palju vaieldud. Arvatakse, et see on inimesele geneetiliselt kaasa antud. Samas näitavad tänapäevased uuringud, et sedagi olulist omadust saab arendada ja et söödava toidu kvaliteet on üks olulisemaid tegureid IQ tõstmisel.

Aju vajab kvaliteetseks vaimutegevuseks õiget kütust. Toit peab sisaldama glükoosi, mida leidub süsivesikuterikkas toidus (puu- ja köögiviljad, seemned, pähklid, täisteraviljad). Proteiin on teine väga tähtis ajutoit (liha, kala, munad, piimatooted).

Omega-3 ja omega-6 rasvhapped on vajalikud aju mahu suurendamiseks ja mälu parandamiseks (rasvane kala, pähklid, mandlid, seesami- ja päevalilleseemned).

Intelligentsi suurendavad ka mineraalained ja vitamiinid. Aju maksimaalse jõudluse tagavad 9 mineraali: raud, magneesium, fosfor, mangaan, naatrium, kaalium, kaltsium, tsink, boor. Ajule on olulised 7 vitamiini. Nendeks on B-rühma vitamiinid B1, B2, B3, B5, B6, biotiin ja C-vitamiin.

Retseptid, mille üks või teine koostisosa hoiab meie ajutegevuse heas vormis

MAASIKA-SOJAKOKTEIL

u 200g maasikaid
1 karp (130g) naturaalset soja-kodujuustu
200ml marjamahla või piima
2-3sl roosuhkrut
jääkuubikuid

Pane maasikad koos kodujuustu, suhkru ja mahlaga mikserisse ja püreeri ühtlaseks massiks. Lisa ka jääkuubikud ja vahusta kokteiliks. Vala kõrgetesse klaasidesse ja serveeri. Sojatooted sisaldavad peaaegu kõiki vajalikke aminohappeid, samuti omega-3 rasvu, mineraale ja vitamiine.

KREEKAPÄRANE HUMMUS

1 purk konserveeritud kikerherneid
3-4 sl seesamipastat (tahhiinit)
näputäis soola
sidrunimahla
hakitud peterselli
purustatud musta pipart

Purusta kikerherned koos vähese konservvedelikuga saumikseri abil, lisa vähehaaval tahhiini, maitsesta soola, pipra, sidrunimahla ja peterselliga. Hummus sobib oivaliselt leivakatteks, grillvarraste juurde kastmeks. Huvitava maitsenüansi annab ka hautatud aedviljadele. Oad-herned toidavad aju magneesiumi, mangaani, fosfori, raua ja tsingiga.

AVOKAADOKREEM

1-2 küpset avokaadot
1-2 küüslauguküünt
pisut meresoola
palsamiäädikat või sidrunimahla
u 2 sl seedermänniseemneid
jahvatatud musta pipart

Püreeri avokaado sisu ja seedermänniseemned saumikseriga, maitsesta soola, sidrunimahla, pipra ja küüslaugupressis purustatud küüslauguga. Määri avokaado-kreemi või asemel täisteraleivale. Sobib suurepäraselt ka praelisandiks ja on hoopis tervislikum kui tavapärane rasva- või kooresoust.

Avokaadod sisaldavad hulgaliselt A-, C- ja E-vitamiini, mis kaitsevad aju stressiga kaasnevate vabade radikaalide kahjustuse eest. Avokaadodes on ka palju stressi leevendavat kaaliumi.

HERBIVOORI GRILLVARDAD

4 väikest sibulat
4 šampinjoni
4 tomatit
2 ananassirõngast
4 musta ja 4 rohelist kivideta oliivi
1 väike viilutatud kabatšokk

Lõika sibulad pooleks ja ananassirõngad neljaks. Lüki kõik ained puust grillvarrastele ja pintselda õliga, mis maitsestatud vähese soola ja musta pipraga. Grilli vardaid sütel umbes 15 minutit. Küpsetamise jooksul pintselda veel mitu korda õliga.

PÄHKLIMAIUSTUSED

peotäis metsapähkleid
peotäis mandleid
peotäis kõrvitsaseemneid
peotäis india pähkleid
peotäis kookoshelbeid
1-2 sl tahhiinit
1-2 sl mett
2-3 sl jaanikaunapulbrit

Jahvata pähklid ja seemned pulbriks. Selleks sobib kasutada ka kohviveskit. Sega hulka tahhiini ja mesi. Sõtku mass ühtlaseks ja veereta vorstitaoliseks. Lõika otsast kastanisuurused tükid, vooli ümmargused pallid ja veereta jaanikaunapulbris.

Pähklid ja seemned on proteiini- ja mineraalirikkad, samuti sisaldavad omega-6 rasvhappeid, samuti E-vitamiini ja kaltsiumit. Kasulikkuse tõttu tuleks eelistada mandleid ja sarapuupähkleid.