Supermarketi lettidele välja pandud toores, töötlemata või minimaalselt töödeldud toit hakkab riknema korjamise või tapmise hetkest alates. Toore toidu ostmisel kontrolli alati säilivusaega. Riiuli tagaosas paiknevad toidud on tavaliselt värskemad. “Parim enne” kuupäev tootel tagab tootja poolt määratud toote värskuse ja maitse. “Parim enne” kuupäeva möödudes võib toit olla söödav, kuid mitte enam kvaliteetne. Konservitud, vekitud ja pakendatud toiduainete “parim enne” kaotab kehtivuse niipea, kui pakend avatud.

Külmutatud toitude säilitusajad

Toit säilib alati kauem, kui jõuad selle kiirelt kauplusest koju toimetada ning paigutada külmikusse, mis on seadistatud temperatuurile +4°C; valesti käideldud toit lihtsalt ei säili. Arvesta, et piim läheb käest ära ühe suvepäevaga (24°C), kuid korralikult jahutatuna võib see seista seitse kuni 14 päeva. Internetis leidub hulganisti tabeleid loeteludega külmutatud toiduainete üldise säilitusaja kohta. Teada-tuntud on ühe-kahe päeva piir hakkliha ja vorsti, värske kala ja linnuliha, beebitoidu, vormiroogade, marjade ja mõnede tükeldatud puuviljade puhul.Umbes viis päeva püsib avatud tomatikaste, ülejäägid, lihalõigud, tükeldatud puuvili ja värsked aedviljad, nagu näiteks aedsalat ja rohelised salatid. Parim viis puu- ja aedviljade säilitamiseks on jätta nende kestad ja koored puutumata.

Toitainete kaod

Hea uudis on see, et enamik toitainetest — süsivesikud, valgud, rasvad, mineraalid, rasvas lahustuvad vitamiinid A, D, E ja K ning polüfenoolid — säilivad üsna hästi. Seevastu vees lahustuvad vitamiinid — C-vitamiin ja B-rühma vitamiinid, sh folaat — hävivad kokkupuutes õhuga kergelt. Üldiselt võib arvestada, et tükeldatud, kooritud või mahlaks tehtud puu- ja aedviljad kaotavad nädala või kahe jooksul umbes poole oma vees lahustuvate vitamiinide tasemest.

Väldi baktereid

Leidub kahte sorti toidubaktereid: patogeensed e haiguseid põhjustavad bakterid ning toiduainete riknemist põhjustavad bakterid. Surmavad patogeensed bakterid (va Listeria) ei arene madalatel temperatuuridel. Kaitse oma toitu patogeenide eest, käideldes seda õigesti temperatuurivahemikus 4 kuni 60°C. Toiduainete riknemist, ebameeldivaid lõhnu, maitseid ja tekstuure põhjustavad bakterid arenevad külmikus. Need halvendavad toidu kvaliteeti, kuid, vastavalt USA Põllumajandusministeeriumi (USDA) andmetele, ei ohusta tõenäoliselt kellegi tervist. Riknemist põhjustavatest bakteritest vabanemiseks puhasta külmikut vähemalt kord nädalas säilivusaja ületanud toiduainetest. Hea aeg selleks on enne järjekordset käiku toidupoodi.

Kevadpuhastus külmikus

Nõuetekohane säiltamine eeldab puhast külmkappi. Aseta toiduained kappi nii, et külm õhk saaks vabalt ringelda ning kasuta ainult kvaliteetseid pakendeid ja säilituskarpe. Külmiku puhastamisel pese pinnad esmalt sooja seebiveega ning toiduainete saastumise vältimiseks loputa need seejärel puhta veega. Avatud karbike söögisoodaga tagab külmikus värske lõhna umbes kolme kuu vältel. Ja viimaks, toiduainete kvaliteedi ja toiteväärtuse säilitamiseks tuleks varuda ainult seesugust ja sellistes kogustes toiduaineid, mida on võimalik nõuetekohaselt hoida. Ära osta ülearu palju, et peaksid osa minema viskama, või, mis veelgi hullem, tundma kohustust süüa, sest toit läheb halvaks.

Allikas: caloriecount.about.com