Külmutatud juurvilju pole mõtet karta: nipid, mille abil neid toidu valmistamisel edukalt kasutada
Üks külmutatud köögiviljade ümber tiirlevaid müüte on, et nendest valmistatatud toit ei ole maitsev ja mitmekesine. Tegelikult on eriti sügistalvisel ajal külmutatud köögiviljad hea võimalus, kuidas vitamiinirikas ja toitev eine valmistada. Tänu spetsiaalsele kiirkülmutusprotsessile säilivad külmutatud köögiviljades vitamiinid ja toitained.
Poodidest võib leida erinevaid külmutatud valmistoite nagu näiteks köögivilja-, supi- ja vokisegud, ühepajatoidud, pajaroad. Neist saab kiiresti ja lihtsalt valmistada maitsva lõuna- või õhtusöögi. Köögiviljadest saab toitu valmistada mitmel viisil. Kõige rohkem vitamiine säilib, kui toitu valmistada aurutades. Kiiresti valmib roog köögivilju pannil praadides. Sealjuures võib külmutatud köögiviljad kohe pannile panna, ilma neid enne ülessulatamata või keetmata. Ahjus saab köögiviljadest valmistada maitsva vormiroa. Külmutatud köögiviljad sobivad hästi ka näiteks püreesuppidesse.
Jagame omalt poolt ka ühe lihtsa ja maitsva retsept, mida proovida:
Köögivilja-kitsejuustupirukas
kuuele
500 g lehttainast
0,5 dl õli
450 g külmutatud köögivilju
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
peotäis värsket hakitud tüümiani
100 g koorikuga kitsejuustu
Köögiviljakatte jaoks kuumuta pannil õli ja prae selles köögiviljasegu 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja jätka praadimist 5 minutit. Maitsesta segu soola, pipra ja hakitud tüümianiga. Suru sulatatud ja lahtirullitud tainas 26 cm pirukavormi või näteks muffinivormidesse. Toesta vormi servad fooliumiga ja eelküpseta põhja 225-kraadises ahjus 5 minutit. Vala põhjale veidi jahutatud täidis. Murenda peale kitsejuust. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.