Kurkum — kuldkollane tervisejuurikas, millel on imelised kasutegurid!
Väike porgandikarva juurikas, mis aeg-ajalt värskena ka meie ökokaupluste letil lebab, ei anna oma mini-ingverit meenutava tagasihoidliku välimusega kuidagi aimu, et tegu oleks supertoiduga, mis iga hindu koduapteegis aukohal troonib, aga ometi on just seda maitsetaime ülistatud sadade tervendavate omaduste ja kosmeetiliste võluvõimete pärast, vahendab ajakiri Sensa.
Kuigi kurkum on rikas ka mitmete vitamiinide-mineraalainete poolest, nagu näiteks mangaan, raud, B6-vitamiin, on tervise mõistes kõige tähtsamal kohal siiski kurkumis sisalduv kurkumiin, mis taimele ka kollase värvuse annab. Tegu on ühendiga, millel arvatakse olevat toetav ja ennetav mõju paljude hädade puhul, mille seas näiteks põletikud, stress, psoriaas, seenhaigused, allergiad, astma ja isegi vähk.
Kurkumit tasub rohkelt toidule lisada puhastuskuuri ajal, sest see aitab mürkained kehas kokku koguda ja väljutada ning parandab sealjuures ka seedimist. Võimsa antioksüdandina hävitab kurkum ka vabu radikaale ning kui arvestada, et need on seotud nii vananemise kui krooniliste haigustega, ei tee kollase maitseaine tihedam tarvitamine halba kohe kindlasti. Bakteri- ja seenevastane mõju koostöös antioksüdantidega teevad kurkumist ka tõhusa vahendi külmetushaiguste ennetamiseks ja kiiremaks taastumiseks.
Loe kurkumi kohta rohkem värskest novembrikuu ajakirjast Sensa.