Väiksemas koguses kalorite tarbimine vähendab vananemist, vanusega seotud haiguste teket ning vähki. Mida varem tehakse kalorikoguse vähendamisega algust, seda suurem on mõju.

Göteborgi ülikooli teadlased leidsid ka ensüümi, millel on vananemisele suur mõju. Nimelt pidurdab kalorivaene toitumine vananemist, takistades ensüümi, peroksiredoksiini toimimise lõpetamist. Ensüüm on väga tähtis meie pärilikust edasi andvates rakkudes kahjustuste vältimisel, leiab ülikooli raku- ja molekulaarbioloogia institutsioonist Mikael Molin.

Vähendades järkjärgult suhkru ja valkude tarbimist, ilma vitamiinide ja mineraalide hulga vähendamiseta, on teadlased suutnud ahvide eluiga pikendada mitmeid aastaid.

Sama meetodit on proovitud ka kaladel, rottidel, seentel, kärbestel ning pärmil ning saavutatud väga häid tulemusi. Samasugune mõju on väiksema kalorisisaldusega toidul ka inimeste tervisele ning vananemise ilmingutele.

Pärmirakkude põhjal selgus, et üheks positiivseks mõjuks on ensüüm peroxiredoksiin 1, Prx 1, mis lagundab rakkudes kahjulikku süsinikperoksiidi. Prx 1 kahjustub aga vananemise käigus ning kaotab oma aktiivsuse. Kalorite koguse piiramine aitab suurendada ensüümi Srx 1 tootmist, mis parandab ensüümi Prx 1. See tähendab, et vananemist on võimalik peatada ka ensüümi Srx 1 koguse suurendamisega rakkudes, et suurendada ensüümi Prx 1 parandamist.

Prx 1 langenud toimimine põhjustab inimesel geneetilisi defekte ja vähki. Ehk see aitaks edasi lükata ka vähi teket ja vananemist.

Sund.nu