Toetades oma keha loomulikke sisseehitatud füsioloogilisi funktsioone, saame tõhusalt vabaneda vältimatutest keskkonnamürkidest ning ennetada haigestumist.

Tarbi probiootikume

See ei pea olema tingimata apteegiletil leiduv kalli hinnaga piimhappebakterite purk. Kuigi probiootikumide toidulisanditest on sageli abi, siis veel parem on süüa regulaarselt elavat fermenteeritud toitu — hapendatud köögivilju või kodus valmistatud jogurtit. Lisa sinna heas pinnases kasvanud tooreid puu- ja köögivilju, kuna ka sealt saad häid baktereid. Heade bakterite kooslus aitab soolestikus lõhustada toiduosakesi (gluteen, kaseiin) ja kemikaale (pestitsiidid, bisfenool-A), mis muidu kahjustaksid keha, ning sel moel saab meie keha loomulik mürkide eemaldamise süsteem neid aineid tõhusamalt kõrvaldada.

Higista

Higistamist peetakse sageli millekski vastikuks ja ebameeldivaks ning püütakse seda blokeerida antiperspirant-tüüpi deodorantidega, mis iroonilisel kombel muudab kehalõhna probleemi tõsisemaks ning samas takistab meie peamisel isepuhastumismeetodil tõhusalt toimimast. Meie keha on loodud selleks, et see liiguks ning selle käigus vabaneb nii meeleolu parandavaid kui ka taastavaid hormoone ja neurokemikaale. Selleks peame ennast veidi tagant sundima ja saavutama sellise kehalise aktiivsuse taseme, et hakkame higistama. Selle käigus aktiveeritakse ka lümfisüsteem. Lümfisüsteemil ei ole “pumpa”, nagu vereringel on süda, seda saab aktiveerida vaid kehalise koormuse või massaaži abil. Higistamine ja lümfiringe kiirenemine aitab viia välja mitmeid kehasse sattunud kemikaale ja raskemetalle.

Ära liialda söömisega

Jõukamate riikide elanikud kannatavad orwelliliku paradoksi käes — me sööme liiga palju ning samas on meie kehas toitainete puudus. Üks hea viis optimeerida keha loomulikke puhastusmehhanisme on õhtul peale kindlat kellaaega enam mitte süüa ning hommikusöök vahele jätta. Alusta oma päeva ja tegutse niikaua, kuni sa oled tõesti näljane. Alles siis võta eineks midagi tervislikku ja terviklikku.

Minimeeri töödeldud teraviljatoodete tarbimist ning võta selle asemel hoopis salatit, puuvilja või pähkleid. Keskendu sellele, et sööd põhjalikuma toidukorra päeva teises pooles ning sind võib üllatada, et tegelikult ei pruugi sa olla sugugi kohutavalt näljane. Suur osa meie isudest on seotud krooniliselt tõusnud insuliinitasemega, mida põhjustab liigne tugevalt töödeldud teraviljatoodete ja lihtsüsivesikute tarbimine. Söögipaus ei pea olema piinarikas. Kui hommikune nälg ja madal energiatase ei lase sul päeva alustada, siis võta paar lusikatäit kookosrasva, mis pakub su ajule kohe kättesaadavat energiat. Selline pikem söögipausi pidamine ei pruugi igaühele sobida, kuid selline lühiajaline paastumine on hea viis soolestikule puhkust anda ja keha puhastumist toetada.

Tee oma elu vürtsikamaks

Lihtsad köögis kasutatavad vürtsid võivad olla imelised vahendid stimuleerimaks keha puhastumist. Üks võimsamaid keha puhastajaid on küüslauk — selle toime plii eemaldamisel organismist on suurepärane näide sellest, kuidas toit on meile ka ravimiks. Ka paljud teised vürtsid ja ürdid on suurepärased organismipuhastajad, olles samal ajal mitmete vajalike toitainete allikaks.

Söö õunu

Üks suurepärane keha puhastaja, mis võib olla meile nii igapäevane, et selle peale ei tulekski, on õun. Õunas sisalduv pektiin on äärmiselt tõhus abi kehast radiatsiooni eemaldamisel ning peale Tšernobõli katastroofi leiti, et õuntest pärineva pektiini abil vähenes laste kehas radioaktiivse tseesium-137 tase mõningatel juhtudel üle 60%. Kõigest 16 päeva pikkuse raviperioodi vältel aitas pektiini tarbimine saavutada märkimisväärseid tulemusi.

On leitud ka, et õunapektiin ennetab ühe kõige ohtlikuma radioaktiivse isotoobi plutoonium-239 imendumist seedesüsteemis. Eeldusel, et sa ei ela tuumakatastroofi piirkonnas, ei pea õunte pektiini hakkama tarbmia toidulisandina. Piisab, kui sööd iga päev puhtaid mahedalt kasvanud õunu, nii saad korraga maitsenaudingu, palju kasulikke toiaineid ning ühtlasi aitad puhastada oma organismi sinna kuhjunud kahjulikest ainetest.

Kuidas vältida keskkonnamürke

Loomulikult on organismi puhastamisest veelgi olulisem ennekõike igasuguste keskkonnamürkide vältimine. Mõistagi on seda lihtsam öelda kui teha. Kuid võttes arvesse mõningaid lihtsaid soovitusi on võimalik selles osas targalt käituda.

Väldi igal juhul palja käega poetšeki katsumist. Termopaber, millele poetšekke trükitakse, on plekkpurki kaanetatud toitude järel suurim bisfenool-A allikas meie igapäevaelus. Bisfenool-A on väga levinud keskkonnakemikaal, mis põhjustab suurt hulka terviseprobleeme, kuid suurim toime on sellel hormonaalsüsteemile.

Lõpeta enda keha määrimine naftakeemiaga. Kemikaalide määrimine nahale on sama ohtlik kui nende söömine. Kui sinu kehahooldusvahendi koostisainete nimekirja mõistmine eeldab keemiaharidust, siis lõpeta selle kasutamine. Keha puhastamiseks ja niisutamiseks on nii palju meeldivamaid ja kasulikumaid alternatiive, nii et supermarketi riiulitel leiduva keemiavabriku kasutamiseks ei tohiks olla enam mingeid vabandusi.

Hoolitse selle eest, et su joogivesi oleks puhas. Kui sinu kodukandis on kraanivesi saastunud või on sellesse lisatud kloori, siis ära joo seda. Hangi endale tõhus veefilter. Samuti pea meeles, et pudelivesi võib pärineda maailma kõige puhtamast allikast, kuid see võib-olla enne sinuni jõudmist aastaid plastpudelis seisnud, nii et see ei ole ka parim valik. Vesi on meie keha peamine koostisaine — hoolitse selle eest, et see oleks parima kvaliteediga.