Lõpeta toidu raiskamine! Kaks nutikat retsepti, milles kasutada ära leib, mille "parim enne" on möödas

 (1)
Lõpeta toidu raiskamine! Kaks nutikat retsepti, milles kasutada ära leib, mille "parim enne" on möödas
Foto: erakogu

Võibolla kuulus ka sinu uusaastalubaduste hulka tõotus olla sel aastal keskkonnasõbralikum ja säästlikum, näiteks tarbida vähem ja läbimõeldumalt. See hõlmab ka pere ostukorvi, millega on raiskamise vähendamiseks võimalik väga loovalt ümber käia!

Võibolla kuulus ka sinu uusaastalubaduste hulka tõotus olla sel aastal keskkonnasõbralikum ja säästlikum, näiteks tarbida vähem ja läbimõeldumalt. See hõlmab ka pere ostukorvi, millega on raiskamise vähendamiseks võimalik väga loovalt ümber käia!

Euroopa Liidus viskab üks inimene ära keskmiselt 173 kilogrammi toitu aastas. Suurbritannias läbi viidud uuringute järgi ulatub äravisatud toidujäätmete väärtus koguni 550 euroni leibkonna kohta. Sageli jõuavad prügikasti just mitmesugused pagaritooted, mis on oma värskuse minetanud, kui oleksid siiski tarbimiseks sobilikud.

Kuidas teha kindlaks, et ostetud leib kappi seisma ei jääks? Fazer Eesti kategooriajuhi Tiina Stinti sõnul tasub tähelepanu pöörata nii ostetud leiva kogusele kui ka pakendimärgistusele.

“Kuigi leivatoodete valik on lai, on üks terve päts reeglina mõeldud umbes neljaliikmelisele perele. Näeme vaeva, et tarbijate ootustele vastu tulla ning tuua turule ka väiksemaid pakke, näiteks on veebruarist lettidel väikeses pakis Kodu Rukkileib, mis pakub alternatiivi neile peredele, kellel nii palju leiba korraga ei kulu. Nii läheb vähem toitu raisku,” sõnas Stint.

Seotud lood:

“Oluline on ka tähele panna märgistust leiva pakendil. Pagaritoodetel kasutatakse silti “parim enne”, mis tähistab ainult soovituslikku kuupäeva, kuni milleni on leib tõeliselt värske. Tõenäoliselt saab seda süüa ka päevi hiljem — kõik sõltub konkreetsetest hoidmistingimustest,” ütleb Fazeri esindaja ja soovitab enne söömist leiba-saia visuaalselt kontrollida ning seda nuusutada, et leida märke hallitusest. Kui ebameeldivat lõhna ei ole, on leib toiduvalmistamiseks igati sobilik. „Kuigi leival-saial pole enam värske pätsi pehmust, saab seda igatahes nutikat toiduvalmistamisel ära kasutada,“ ütleb ta.

Juba „parim enne“ kuupäeva ületanud leivaviile saab hõlpsalt kasutada erinevates roogades — kookides, vormiroogades, pudingutes või kastmetes — ning lisaks maitseelamusele aitab külmkapisisu nutikas tarbimine ka pisut raha säästa.

Lihtne Taani rukkileivatort

Leivast valmistatud tort valmib lihtsa vaevaga ja on maitsev hõrgutis, mida viimase-hetke-etteteatamisega külalistele pakkuda!

Vaja läheb:

  • 250 g Fazeri Kodu Rukkileiba
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 180 ml taimset piima
  • 6-7 datlit
  • 2 spl kakaopulbrit
  • 50 ml agaavisiirupit või vahtrasiirupit
  • Moosi
  • Vanillimaitselist kohupiima


Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Pane kõik koostisosad peale moosi ja kohupiima köögikombaini ja töötle, kuni sellest moodustub ühtlane segu. Vooderda väike koogivorm küpsetuspaberiga. Vala pool segust vormi ning küpseta 10 minutit. Võta tordipõhi välja ning küpseta valmis ka teine pool segust. Lase mõlemal jahtuda.

Jahtunud tordipõhjadele määri moos ja kohupiim. Aseta kihid üksteise peale ning kaunista pähklite, šokolaadi ja värskete marjadega.

Ameerikapärane hommikune munavorm strata

Maitsev munavorm, millele annavad mahtu saiaviilud, on ideaalne roog pühapäevaseks kogupere-brunchiks! Kui seisma on jäänud hoopis leivapäts, sobib seegi hästi vormis ära kasutada.

Vaja läheb:

  • 8 muna
  • 500 ml piima
  • 2 spl soola
  • 1 tl pipart
  • 8-10 viilu Fazer Rösti Brioche saia
  • 1 spl Inglise sinepit
  • Peotäis rohelist sibulat
  • 200 g riivitud juustu
  • 200 g sinki


Määri ahjuvorm võiga. Lõika sai kuubikuteks ning sega koos singi ja ⅔ juustuga vormis läbi. Sega eraldi kausis läbi munad, piim, sinep ning lisa maitseained. Vala piimasegu vormi ning sega hoolikalt, et sai imaks vedeliku sisse. Puista peale viimane kolmandik juustu ning lase umbes pool tundi seista. Segu võib ka eelmisel õhtul valmis teha ja külmkappi hommikut ootama jätta.

Soojenda ahi 180 kraadini. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 20 minutit. Seejärel eemalda foolium ning küpseta veel sõltuvalt ahjuvormi sügavusest 20-30 minutit. Roog on valmis, kui vedelik on saiasegu sisse imbunud ning juust vormi peal on kuldpruun.