Võibolla kuulus ka sinu uusaastalubaduste hulka tõotus olla sel aastal keskkonnasõbralikum ja säästlikum, näiteks tarbida vähem ja läbimõeldumalt. See hõlmab ka pere ostukorvi, millega on raiskamise vähendamiseks võimalik väga loovalt ümber käia!
Euroopa Liidus viskab üks inimene ära keskmiselt 173 kilogrammi toitu aastas. Suurbritannias läbi viidud uuringute järgi ulatub äravisatud toidujäätmete väärtus koguni 550 euroni leibkonna kohta. Sageli jõuavad prügikasti just mitmesugused pagaritooted, mis on oma värskuse minetanud, kui oleksid siiski tarbimiseks sobilikud.
Kuidas teha kindlaks, et ostetud leib kappi seisma ei jääks? Fazer Eesti kategooriajuhi Tiina Stinti sõnul tasub tähelepanu pöörata nii ostetud leiva kogusele kui ka pakendimärgistusele.
“Kuigi leivatoodete valik on lai, on üks terve päts reeglina mõeldud umbes neljaliikmelisele perele. Näeme vaeva, et tarbijate ootustele vastu tulla ning tuua turule ka väiksemaid pakke, näiteks on veebruarist lettidel väikeses pakis Kodu Rukkileib, mis pakub alternatiivi neile peredele, kellel nii palju leiba korraga ei kulu. Nii läheb vähem toitu raisku,” sõnas Stint.
“Oluline on ka tähele panna märgistust leiva pakendil. Pagaritoodetel kasutatakse silti “parim enne”, mis tähistab ainult soovituslikku kuupäeva, kuni milleni on leib tõeliselt värske. Tõenäoliselt saab seda süüa ka päevi hiljem — kõik sõltub konkreetsetest hoidmistingimustest,” ütleb Fazeri esindaja ja soovitab enne söömist leiba-saia visuaalselt kontrollida ning seda nuusutada, et leida märke hallitusest. Kui ebameeldivat lõhna ei ole, on leib toiduvalmistamiseks igati sobilik. „Kuigi leival-saial pole enam värske pätsi pehmust, saab seda igatahes nutikat toiduvalmistamisel ära kasutada,“ ütleb ta.
Juba „parim enne“ kuupäeva ületanud leivaviile saab hõlpsalt kasutada erinevates roogades — kookides, vormiroogades, pudingutes või kastmetes — ning lisaks maitseelamusele aitab külmkapisisu nutikas tarbimine ka pisut raha säästa.
Lihtne Taani rukkileivatort
Leivast valmistatud tort valmib lihtsa vaevaga ja on maitsev hõrgutis, mida viimase-hetke-etteteatamisega külalistele pakkuda!