Magus ja maitsev vitamiinipomm: mis on hurmaa ja miks seda süüa?

 (12)
PUUVILI HURMAA
HurmaaFOTO: Marko Mumm

Küpsena on see ümar puuvili pehme, sile ja läikiva pinnaga. Eksootiline sisu on mõõdukalt magus. Võiks ehk öelda — jumalik. Muide, hurmaa botaaniline nimetus Diospyros tähendabki kreeka keeles “jumalate toitu”. Lisaks magusale maitsele sisaldab hurmaa ka mitmeid kasulikke aineid ja vitamiine.

Magus ja kasulik

Kõige enam leidub hurmaas A-vitamiini, mis tagab terved hambad, naha ja tugeva luustiku. Veel sisaldab hurmaa C-vitamiini, kaaliumi, kiudaineid ja antioksüdante.

Küps hurmaa on pehme, ümmargune, sileda ja läikiva pinnaga. Sisu on läbipaistev. Vältige vigastustega ja plekilisi vilju. Nutikas on osta kõva pinnaga hurmaa ja lasta sel toatemperatuuril paar päeva küpseda.

Kuidas süüa?

Hurmaal kooritakse enne söömist koor või süüakse viljaliha lusikaga koore seest nagu kiivi puhul.

Hurmaad saab lisada puuviljasalatitesse, sobib hästi ka linnulihaga.
Keskmiselt sisaldab üks hurmaa kuni 118 kalorit ja ainult kolm protsenti rasva.

Pikemalt loe Aialehest