Süüa tuleb aeglaselt ning seda soovitust aitab täita kiudainerikas toit. Seda on lihtsalt vaja rohkem närida.ning seda seeditakse kauem. Nii jääb aega küllastustunde tekkimiseks ja mõnedki liigsed kalorid jäävad söömata .

Kiudainerikkad on täisterajahud ja sellest valmistatud tooted, nt täisteraleib, täisterapudrud, täisteramakaronid jm.. Nendes on alles terakestad, kliid või on need vaid osaliselt eemaldatud. Rohkesti kiudaineid on ka puu- ja köögiviljades, pähklites, mandlites, seemnetes.


Kiudained on tegelikult süsivesikud, kuid nad annavad poole vähem toiduenergiat kui need tooted, millised on kliideta, rafineeritud või poleeritud teradest valmistatud.

Kõige kiudaineterikkamad on rukki- ja nisukliid, sisaldades 100 grammis vastavalt 39 ja 38 g kliisid. Rukki koorikleivas on 15 g ning täisterasaias 3,6 g kliisid. Puu- ja köögiviljades on kiudaineid vähem, õunas näiteks 1,8 g ning kapsas 2 g. Kuna päevane vajadus on umbes 35 g kiudaneid, siis selle koguse saab kätte mitmekülgse toiduga päris kergesti.


Kiudainete imelised omadused


Kiudained hoiavad ka ära näljatunde. Kiudaineterikas toit täidab kõhtu, püsib kauem maos ja seedub aeglasemalt kui vähese kiudainetesisaldusega toit. Kiud imavad vedelikku ja nende süsivesikud imenduvad pikk aega, osa alles jämesoolest. Selle tulemusel veresuhkru tase tõuseb aeglasemalt ja püsib kauem ühtlasena. Näljatunnet ei teki nii kiiresti.

Kiudained hoiavad kõhu korras. Nad hoiavad toitkörti pidevas liikumises ja väldivad kõhukinnisust. Täisteravilja kiudaine imab endasse vett nagu käsn, moodustades sooltes seega pehme toitkördi. Selline soolesisu läheb vaevata edasi, kiirendades kõhutegevust. Kõhukinnisus ohustab liigselt nisujahutooteid sööjaid ja võib tekkida ka siis, kui muutub harjumuspärane toiduvalik või elukorraldus. Nii võib toimuda ka kaalulangetajal, kes piirab söödava toidu kogust ja sööb väga vähe.


Kiudained on hammastele head. Kiudaineterikas ja palju närimist vajav toit soodustab hammaste ja igemete tervist, kuna selle mälumine mõjub massaažina, mis suurendab sülje eritumist. Sülg kaitseb hambaid loputades neid toidujääkidest ja isegi parandab tekkivaid glasuurkihi kahjustusi.


Kiudaine säästab südant, kuna alandab vere kolesteroolitaset. Kiud tõmbavad kolesterooli endaga kaasa ja viivad välja koos väljaheidetega. Väheneb pärgarterite haiguste risk ja sapikivide tekkimise kalduvus.


Kui on kõhukinnisus, söö täisteraviljatooteid, kuid võid lisada ka veidi nisukliisid pudru hulka. Kliid kui terakestad ongi põhiliselt kiudained. Kui arvad, et ei saa tavatoiduga neid piisavalt, siis võid võtta juurde esialgu 1-2 tl päevas, sest harjumata isikul võivad neist tekkida gaasid ja kõhuvalu. Edaspidi suurenda nende kasutamist 2-3 spl päevas. Suurem kogus muutub juba ohtlikuks, kuna kiud võivad soolestikust endaga kaasa võtta ka vajalikke mineraalaineid. Pea meeles juua palju, kuna kliid imavad endasse palju vett. Nisukliid võib lisada näiteks keefiri, jogurti, pudru ja küpsetiste hulka.


Soovitame ikka süüa tervislikke toite õigetes kogustes. Tarbides toiduaineid, mis lisaks oma toiteväärtusele teevad head ka hammastele ja südamele, oled andnud suure panuse oma täisväärtuslikku ellu.


Sinu figuurisõbrad