Euroopas tarbib täiskasvanud päevas keskmiselt 10-15 grammi soola, Eestis 6,3-9,1 grammi, Rootsis 10-12 grammi ning Taanis sama palju. Päevane soovituslik kogus on aga 5-6 grammi soola päevas.

Uuringud on aga näidanud, et kui vähendada päevast soolatarbimist 3 grammi võrra, on võimalik aastas päästa tuhandeid elusid ning Haigekassa saaks hoida kokku suuri summasid ja seda kõike vaid 3 grammi vähem soola tarbides.

Liigne soolatarbimine viib kõrge vererõhuni ning kõrge vererõhk suurendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Taanlased, kes tarbivad päevas 10-12 grammi soola, uurisid, mis juhtuks, kui tarbida keskmiselt 3 grammi soola päevas vähem. Keskmiselt arvutatult oleks võimalik nii Taanis aastas säästa tuhandeid elusid ning ravirahade kokkuhoid oleks tervelt 330 miljonit taani krooni aastas ehk üle 44 miljoni euro.

Sama tulemus oleks Rootsi toiduaineameti andmetel ka Rootsis kui rootslased hakkaksid sööma vähem soola. Liigse soolatarbimise probleemiks on poolfabrikaadid, mida lääne-eurooplased söövad üha enam.

60ndatel oli keskmine soolatarbimine 5-6 grammi päevas, kuid praeguseks on see kogus kahekordistunud. Sageli inimesed seda endale aga ei teadvustagi, et näiteks ühes valmistoidu portsjonis on juba olemas nende päevane soovitav soolakogus. Seepärast peaksid ka toiduainetööstused asuma üle vaatama toidusse lisatava soola kogust, et aidata kaasa elanike tervise parandamisele.

Allikas: svt.se