Tegelikkuses on igat nn kontsentraati — olgu see kibe, hapu, magus, rasvane või valgurikas — võimalik tarbida ennast kahjustamata vaid väikeses koguses, ka maitsemeeled küllastuvad kiiresti (kui need ei ole rikutud) — see on esimene märguanne, et miskit on saanud liiast. Põletav tunne keelel või valutav magu on samuti ilminguks sobimatust söögist või sobimatust kogusest. Magusa rohkel ja pideval tarbimisel ehk enam ei märka, kuidas see mõjutab meie meeleolu, meele-erksust või vastupidi, loidust — kuigi need on märgid kontsentreeritud suhkru mõjust. Peamiseks ärkamiseks kujuneb ikka ja jälle kaal, mis rohke süsivesikuterikka toidu söömisel kuidagimoodi tervislikus vahemikus püsida ei taha.

Magusa maitsega puutub inimlaps kokku esimesena rinnapiima kaudu. Seetõttu on see midagi väga omast ja turvalist, mida ikka ja jälle kogeda. Loodus pakub magusat maitset kuhjaga lisaks, mida on õige varasest east juurde hakata sööma — nendeks on köögiviljad ja puuviljad. Magusa maitsega teravilju otseselt ei seostata, aga toiduna liigituvad need samuti süsivesikuterikaste toitude ritta. Kui vesi puuviljadest välja kuivatada, jääb järgi veelgi magusam mass, rosinate, viigimarjade ja datlite puhul suisa mesimagus. Suhkute poolest kontsentreerituim on looduses mesilindude poolt valmistatav mesi. Kõik, mis kristallina kilepakendist vastu sädeleb või siirupina pudelis, on aga inimeste kätetöö.

Kontsentreeritud vormis lihtsuhkruid, mis jõuavad organismi kombineeritult tavaliselt veel rafineeritud nisujahu ja kõrge rasvasusega kreemi näol (nt. üks lõik torti), ei suuda keha pikka aega tagajärgedeta läbi töödelda. Suhkur muudab keha biokeemiat läbi veresuhkru tasakaalutuse, pankrease ja maksa töö häirumise, seedetrakti tervise halvenemise ja rasvamassi kogunemisega nii, et häiruda võib kogu organismi ainevahetus ja hormonaalne tasakaal. Kui igapäevasele maiustamisele lisada veel aplus pasta, valge riisi, saia, karastusjookide ning kohupiimadessertide järgi on kõik tingimused eelpoolmainitud tagajärgede tekkeks kindlasti loodud. Haiguste keeles tähendab kõrgenenud riski rasvumiseks, teist tüüpi diabeediks, südame-ja veresoonkonnahaigusteks ja isegi vähihaigusteks. Veresuhkru kõikumiste ning toitainete defitsiidi kaudu on mõjutatud ka meeleolu ning vastupanuvõime haigustele. Näiteks on esmane võte toitumisterapeudi töös reguleerida toitumise kaudu veresuhkru tasakaal mistahes terviseprobleemiga pöördutakse. Miks? Sest see on vundamendiks kogu tervisele.

Kroonilise magusaisu võimalikud põhjused:

Toitainetevaene ühekülgne toitumine. Toitu võib olla külluses, aga põhitoitaineid (valke, rasvu, süsivesikuid) süüakse vales proportsioonis ning mikrotoitaineid ehk vitamiine, mineraale ja fütotoitaineid saadakse kesiste valikute tõttu ebapiisavalt.

Toidu asendamine energiarikaste, aga madala toiteväärtusega toitude-jookidega nagu energiajoogid, kohv, šokolaad, saiakesed-koogid. Organism saab energiasüsti ning otsene nälg kaob. Kiirele energialaengule järgneb siis kiire energialangus, sest seda tüüpi eined pigem röövivad kui annavad.

Emotsionaalne söömine. Magus on trööst rahuldamatuse tundele olgu selleks kurbus, üksindus, viha vm. Kuna süsivesikud on serotoniini prekursor aine aminohape trüptofaani transportijaks ajju, siis süsivesikuterikka toidu abil saab efekti tuju parandamiseks.

Nii ebamäärast peavalu, väsimust, ärrituvust kui uneprobleeme võib seostada liigse magusa tarbimisega. Peamine on motivatsioon muutuda ja varuda kannatust.

Märka probleemi ja muuda otsustavalt oma magusakäitumist!

Alustada võid kasvõi meie veresuhkrumenüüst, et aru saada, kuidas toitumiskordi kombineerida, et veresuhkrutase püsiks stabiilsemana.

1.Söö sageli ja korraga väiksemat mõõtu toidukogus. Jälgi, et sage söömine ei kujuneks läbi päeva näksimiseks.

2. Kombineeri toidukord köögiviljadest ning veidikesest teraviljast-lihast ( aga ka kalast, sojast, kaunviljadest).

3.Vähenda või viska menüüst välja valgest jahust tooted (pasta, sai, peenleib, koogid), suhkur ja maiustused asendades need täisteraviljatoodete, kaunviljadega, puuviljade ning pähklitega.

4. Magusaisu võib viidata rasva puudusele või valedele rasvadele menüüs. Et mitte liialdada loomsete rasvadega, piirdu vaid 1-2 portsjoni piima ja/või lihatootega päevas, püüa iga päev süüa midagi taimseid rasvu sisaldavatest toiduainetest nagu avokaado, pähklid, seemned. Kasuta korra päevas köögiviljatoidus tl oliiviõli. Kasuta hapukoort, majoneesi, kohvikoort harva ja väikeses koguses.

5. Soola tarbimine. Liigne soola söömine tekitab mh magusaisu, sest ka maitsed vajavad tasakaalustamist. Jälgi, et igas päevas oleks midagi kõikidest maitsetest — natuke haput (sidrun, astelpaju, jõhvikas), mõru (sinep, mädarõigas, redis, rukkileib), magus (puuviljad, teravili), soolakat (tervislikemad selles osas on ehk hapendatud toidud).

6. Januks joo alati vett, loobu mahlast, siidrist ja karastusjookidest.

7.Vähe toiteväärtuslikku magust saab asendada parema variandiga: tooršokolaad, viigimari, dattel, tükk halvaad, veidi kuivatatud puuvilju ja pähkleid, avokaadokreem toorkakaoga, ahjus küpsetatud puuviljad vanillikastmega jmt. Söö oma tervislikku magusat aeglaselt ja tundega. Kui pähkel ja viigimari ei ahvatle, võta väike tükk tõelist desserti ja naudi hetke.

8. Mõõdukas sport aitab tasakaalustada veresuhkrut.

Kui eelpool antud soovitused on täidetud ja kolme kuu jooksul midagi paremaks ei lähe, võib proovida lisandina mikrotoitaineid, mis osalevad süsivesikute ainevahetuses. Kroomi on vaja insuliini rakku viimiseks, et rakk saaks glükoosi energia tootmiseks kasutada. Mangaan aitab transportida ja metaboliseerida glükoosi. Mangaani puudus võib vähendada insuliini produktsiooni. Tsink parandab meelte tundlikkust, mis tähendab, et vajatakse vähem intensiivseid maitseid, sh. rasva ja suhkrut. Magneesiumi puudust seostatakse otseselt šokolaadi isuga, sest magneesium mõjutab meie võimet lõõgastuda ja emotsionaalset käitumist. B2 vitamiini vajab maks, et toidusuhkruid glükogeenina talletada ning vabastada energiat rasvadest ja valkudest. Kuna suhkur ammendab organismi B3 vitamiini varud, siis on suurenenud ka vajadus selle vitamiini järele. B vitamiinid toimivad meeskonnana, seetõttu on mõistlik võtta neid kompleksina. Parem on enne purgi haaramist toitumisspetsialistilt nõu küsida, et probleemi olemusest aru saada ning tegutsemisele õige suund anda.

Minutoit.ee on uus portaal kõigile neile, kelle tähelepanu toitumise teema veidikegi köidab. Portaali loojate, Angelika Erini ja Ülle Hõbemägi, sõnul ei pea toiduvalikutes langema äärmustesse, et saavutada olulist muutust tervises või kaaluprobleemile lahendust otsides. Välja töötatud 10 erinevat toitumisplaani pakuvad abi ülekaalu, kõrge kolesterooli, kõikuva veresuhkru jmt puhul. Alates jaanuarist jagab Minutoit.ee toitumisalast infot paari kuu jooksul Delfi lugejatega.