Avokaado — see on hinnaline energia- ja mineraalainete allikas ning väga toitev puuvili, samuti nagu banaan, mida saab võrrelda aeglaselt kuluva kütusega, mis teeb sellest sportlaste jaoks ideaalse energiaallika.

Avokaado on rasvasuse poolest puuviljade seas liidrikohal (sõltuvalt sordist on rasvasisaldus 5-30%), jäädes alla vaid kookosele, kuid põhiosa moodustavad kergesti omastatavad monoküllastumata rasvhapped.

Üleküpsenud avokaadodest saadakse hinnalist õli, mida kasutatkse kulinaarias ja eriti laialdaselt kosmeetikas. Avokaado sisaldab väga vähe suhkrut (ligi 1,5%), mis teeb temast ideaalse puuvilja diabeetikute jaoks.

Avokaado on rikas kaaliumi poolest, mis on meie organismi jaoks hädavajalik regenereerimiseks ja närviimpulsside edastamiseks, lihassüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, samuti veebalansi säilitamiseks rakutasandil.

Peale selle sisaldab avokaado veel rauda, vaske, magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit. Ilma pole jäetud “alligaatoripirn” ka vitamiinidest: temas leidub A, C, E, P ja B-grupi vitamiine. Tänu küllastumata rasvahapete ülekaalule ja antioksüdantide olemasolule (vitamiinid C ja E), võib avokaadot soovitada inimestele, kes kannatavad südame-veresoonkonna haiguste käes.

Avokaado väärtused on:

-parandab aju tegevust
-vähendab kolesterooli
-reguleerib vererõhku
-ennetab vähki
-tugevdab silmi
-aitab kõhukinnisuse vastu
-võimas antioksüdant
-leevendab raseduse hommikusi iiveldusi
-annab nahale sära ja elastsust
-paneb juuksed läikima

Retsept lauale:

Guacamole on mõnus dipikaste või leivamääre. See on lihtsaim viis pakkuda avokaadot igapäevaselt: Püreesta avokaado, lisa oliivõli, sool ja sidrunimahl.

Retsept juustele:

Kui tahad pehmeid ja läikivaid juukseid, siis mikserda avokaado oliivõliga kreemjaks massiks ja hoia seda peas 20 min. ja pese maha nagu tavaliselt oma juukseid pesed.

Hüva nõu:

Kui lõikad avokaado lahti, siis ta muudab õhu käes värvi. Selle vältimiseks lisa sidrunimahla, nii säilib värv paremini. Kui soovid, et avokaado küpseks kiiremini, siis pane ta paberkotti koos õuna või banaaniga.