Need puuviljad sisaldavad palju flavonoide — looduslikku ühendit, mis sisaldub teatud puu-, köögi- ja teraviljades, ning mida mõned teadusuuringud on vaikselt sidunud selliste tervisega seotud hüvedega nagu madalam südamehaigustesse või vähktõppe haigestumise oht.

„Inimestel, kes sõid suuremas koguses mustikaid või õunu, kippus olema väiksem oht haigestuda II tüübi diabeeti,” kõneles uurimistöö kallal töötanud USA Harvardi ülikooli arstiteaduskonna (Harvard School of Public Health) teadur.

Ta lisas: „Uurimuse tulemused näitavad seost, kuid ei tõesta, et puuviljadel iseenesest on diabeeti ennetav toime”.

USA riikliku terviseinstituudi NIH poolt rahastatud hiljutise uurimuse käigus jälgisid teadlased umbkaudu 200 000 kuni 24-aastase mehe ja naise toitumisharjumusi.

Kolme käimasolevasse, suuremahulisse, Ameerika tervishoiutöötajate poolt läbiviidavasse uurimusse kaasatud osalejad täitsid tavaküsimustikke teemal, kui sageli nad tarbivad portsjonite standardsuuruseid silmas pidades teatud toite ja jooke.

Uurimuse alguses ei olnud ühelgi osalejal diabeeti, kuid umbes 12 600-l osalejal diagnoositi see uurimistöö käigus.

Uurimuses osalenud kõige tagasihoidlikumad mustikate sööjad teatasid, et tarbivad kuu jooksul vähem kui ühe portsjoni (pool klaasi), samas kui suurimad mustikate tarbijad sõid nädalas kaks või rohkem portsjonit.

Pani meeskond leidis, et võrreldes nendega, kes mustikaid ei söönud, oli mustikaarmastajatel 23 protsenti väiksem oht haigestuda II tüübi diabeeti. Inimestel, kes sõid nädalas viis või rohkem õuna oli samuti 23 protsenti väiksem haigestumise oht, kui neil, kes õunu ei söönud.

Teadlased oletasid, et võimalikult diabeedi ohtu vähendava toime taga võivad olla teatud flavonoidid, mille sisaldus neis puuviljades on eriti kõrge.

Seda pärast teiste ohuteguritega, nagu kehakaal, suitsetamine ja perekonna ajalugu diabeedi osas, arvestamist.

Need tulemused on kooskõlas varasema Soomes koostatud, marjade ja õunte tarbimist ning diabeediohtu käsitleva aruandega.

Allikas: healthnews.com