3. Tervislik toituja = ohu märk
Paljud toitumisõpikud viitavad, et kui taimetoitlased ja mõningaid toidugruppe vältivad inimesed ei plaani oma dieeti väga hoolikalt, siis võivad neid tabada igasugused probleemid. Samas on tavapärases toitumises tõsine puudus kiudainetest ning mitmetest mineraalidest, sealhulgas magneesiumist, kuna suur hulk tavatoitujaid tarbib töödeldud toitusid, millel on vähe toitainelist väärtust. Idee, et taimetoitlased peavad oma menüüd eriti hoolikalt planeerima, tuleneb eeldusest, et liha võrdub valk ja raud ning piim võrdub kaltsium ja D-vitamiin ning kui sa neid kahte asja ei söö, siis oled jamas.
Läbimõtlemine ja planeerimine on oluline igasuguste toitumisharjumuste korral. Inimesi, kes toituvad tervislikult, tuleks julgustada, mitte soovitada neil “veidi lõdvemalt võtta“.
4. “Sa pead olema realistlik“
Toitumiseksperdid õigustavad tihti oma soovitusi võtta kiirtoidukohas lihtsalt väiksem portsjon sellega, et nad peavad olema enda ootustes inimeste käitumise kohta realistlikud. Kuid tegelikult jäävad nõustamisega kõige enam rahule need kliendid, keda sunnitakse oma mugavustsoonist välja astuma. Neid ei huvita, kuidas jätkata harjumusega kolm korda nädalas kiirtoidurestoranist läbi käia ja seal madalama kalorsusega toitu valida.
Inimesed, kes tulevad dietoloogi nõustamisele, soovivad tõepoolest tervislikult toituma õppida ning spetsialistid ei tohiks karta, et nad seavad neile teostamatuid eesmärke. Kui “normaalne“ toitumine tähendab pidevalt valmistoidu mikrolaineahjus soojendamist ning koduteel kiirtoidu haaramist, siis ei tähenda see seda, et ainus realistlik soovitus on piirduda väiksemate portsjonitega. Finantsnõustaja ei ütle sulle kunagi 4000 euro suuruse krediitkaardivõla kohta, et “see pole suur probleem, enamusel on palju suurem võlg“.