Naljakas on see, et sageli pakuvad ka restoranid ja kohvikud praadide kõrvale tavalist kuiva salatisegu. Ja sellepärast see nii mitteisuäratav välja näebki.

Aga mina olen enda lapsed saanud seda sööma. Ja seda väga lihtsa nipiga.

Nimelt tuleb salatit maitsestada. Jagan sinuga kahte kastmesegu retsepti, mida mina oma kodus palju kasutan.

Olen kastme tegemisel lähtunud 3:1 suhtest. Kolm osa õli ja üks osa hapet (nt palsamiveiniäädikat, sidrunimahla vms). Kui soovid, võid lisada ürte, küüslauku ja kõike meeldivat lisaks. Vahel olen lisanud ka tilgake mett või sinepit. Sõltuvalt retseptist.

Tasub meelde jätta, et kaste võiks olla natukene soolasem, sest salati peal kaob see soolasus ära. Jagan sinuga kahte retsepti, mida ma ise väga tihti kasutan.

Palsamiveiniäädika-sinepikaste

Vaja läheb:

6 spl oliivi-või kookoseõli (rafineeritud)
2 spl palsamiveiniäädikat
1/2 tl mett
1/2 tl sinepit
Näpuotsatäis soola
Näpuotsatäis pipart

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad purki ja raputa korralikult. Kui mesi ja õli (kui kasutad kookosõli) on segamiseks liiga tahked, võid neid natukene soojendada.

Õli-sidrunikaste

Vaja läheb:

6 spl oliivi-või kookoseõli (rafineeritud)
2 spl sidrunimahla
Näpuotsatäis soola
Näpuotsatäis pipart

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad purki ja raputa korralikult.

Lihtsad sekunditega valmistatavad kastmed, mis teevad salati väga mõnusaks. Sa ei pea neid kastmeid üldse palju peale valama. Tilgake ja sega salatiga läbi.

Õlibaasil kastmetega ei tohi üle pingutada. Kaloraaž võib märkamatult suureks minna. Seepärast kasuta neid ainult õrnalt salati maitsestamiseks.