Kui järgid seda programmi, võid aastaga alla võtta kuni 15 liigset kilo.

Õige hommikusöök

Kuidas see mõjub. Õigesti tasakaalustatud hommikusöök on edu võti. Päeva algus on vastutusrikas aeg. Uuringud on näidanud, et need, kes söövad korralikult hommikust, kuigi kasutavad seejuures 100 kcal rohkem kui need, kes hommikusöögi vahele jätavad, võtavad ikkagi kaalust kiiremini alla.

Selline võte annab hea pikaajalise tulemuse. Umbes 80% eksperimendist osavõtnutest võtsid aasta jooksul 13 kilo alla, kuigi sõid korralikult hommikust. Hommikul peab end laadima väärtuslike toiduainetega, näiteks glükoosiga, mis aitab kaasa aju tööle.

Lihtne retsept

Jäta söömata saiake (ligi 500 kcal), võta parem ette jogurtikokteil marjadega (250 kcal) või müsli kuivatatud puuviljadega (260 kcal). Selline asendus aitab vähendada kalorsust iga päev 220 kcal võrra. See on aga umbkaudu võrdne 10 liigse kiloga aastas.

Dieetsupp lõunaks

Kuidas see mõjub. Selleks et kiiresti kaalu langetada, tuleb süüa palju puu- ja köögivilju. Kahjuks ei tarvita suur osa inimesi päevas vajaminevat kogust. Ometi on just puu- ja köögiviljad need, mis aitavad alla võtta.

Veega keedetud köögiviljasupis on vähe kaloreid, see aga tähendab, et seda suppi võib süüa nii palju, kui tahtmist on. Pealegi leidub supis hulgaliselt väärtuslikke aineid ning see on ka küllalt toitev.

Lihtne retsept

Lihapuljongil keedetud supi asemel (450 kcal) proovi veega keedetud köögiviljasuppi (160 kcal) — vabaned ligikaudu 300-st liigsest kilokalorist ehk 2 kilogrammist aastas.

Vaja läheb: 1 peet, 1 porgand, ¼ kapsapead, tomatipastat või 2 tomatit, porrulauku, 1 paprika, supijuuri, maitserohelist ja vürtse maitse järgi.

Köögiviljad ja veel kord köögiviljad

Kuidas see mõjub. Köögiviljad kiirendavad ainevahetust. Kuid ära piirdu üksnes kapsa, porgandi ja kurkidega, sest need tüütavad kiiresti ära. Võta oma menüüsse lisaks kollane ja punane paprika, erinevad kapsasordid, spinat, kabatšokk, baklažaanid, aedoad ja seller. Kaalulangus on kiire tulema.

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes sõid köögivilju iga päev salatite, suppide ja garneeringute näol, kasutasid ligi 500 kcal vähem kui need, kes köögivilju ei söönud.

Lihtne retsept

Asenda praetud kartul (150 kcal) sama hulga praetud kapsaga (15 kcal). Kaks korda nädalas sellist asendust aitab kaalu langetada 2 kg aastas.

Valmista spinatit koos apelsiniga (50 kcal), brokolit koos ingveri ja köömnetega (60 kcal). Salatite maitsestamiseks kasuta rasvavaba naturaalset jogurtit või taimeõli koos sidrunimahla või äädikaga.

Kaks korda rohkem piimatooteid

Kuidas see mõjub. Piimatoodetes leidub suurel hulgal kaltsiumi, mida nimetatakse looduslikuks tervise eliksiiriks.

Minimaalne piima või piimatoodete hulk, mis on vajalik selleks, et aidata organismil kiiremini rasvu põletada, on 100 g päevas. Tänu sellele hakkab ka kaal vähenema.

Hiljutiste uuringute käigus selgitati välja, et inimesed, kes kasutasid kaltsiumirikkaid toiduaineid, kaotasid kaalust kaks korda rohkem kilosid kui need, kelle toiduratsioonis oli täheldatud ilmne kaltsiumi puudujääk.

Kui sulle ei maitse rasvatu jogurt, siis võib selle blenderis vahustada koos marjade või puuviljadega. Saad madalakalorilise ja kasuliku magustoidu.

Lisaks soodustavad piimatooted luude tugevnemist ning on osteoporoosi profülaktikaks. Teadlased on avastanud ka, et piimatooted aitavad vähendada südamehaiguste ja diabeedi tekke riski.

Lihtne retsept

Piimakokteili (500 kcal) asemel proovi väherasvase jogurti ja mustasõstra vahtu (250 kcal) ning kaotad 1 kilo aastas. Juustusõbrad peavad asendama rasvased sordid väherasvastega. See aitab hüvasti jätta 1,5 kiloga aastas.

Kala ja mereannid

Kuidas see mõjub. Teaduslikult on tõestatud, et madalakaloriline dieet, mis sisaldab ka kala, soodustab kiiremat kaalulangust kui samasugune dieet ilma mereandideta. Ning asi pole mitte ainult kala vähestes kalorites. Oletatakse, et omega-3 rasvhapped mõjutavad rasvade põletamise protsessi.

Teine põhjus, miks peaks sagedamini kalapäevi korraldama, on see, et sel juhul põletate rasvu isegi magades. See kõlab küll veidi kummaliselt, ometi pole selles midagi üleloomulikku. Kui kolmandik su päevasest toiduratsioonist sisaldab hulgaliselt proteiine (mereandides leidub neid aga rohkesti), siis jaotab organism aineid õigesti laiali nii ärkveloleku kui ka une ajal. Pealegi on proteiinirikas söök vägagi toitev.

Lihtne retsept

Kord nädalas asenda sealiha koos kartulipudruga (umbes 800 kcal) hautatud linnufilee või kalaga, söö juurde ikka sedasama kartuliputru (400 kcal) ning võtad kaalust alla umbes 2,6 kilogrammi aastas. Hea dieettoit on küpsetatud lõhe sidruni ja metsiku riisiga (350 kcal).

Täisterad

Kuidas see mõjub. Täisteratooted aitavad säilitada normaalset veresuhkrutaset ning hoiavad kontrolli all näljatunnet. Tänu säilinud kestadele ja kliidele stabiliseerivad nad organismi ainevahetust. Just seetõttu kergitavad kõrgema sordi nisujahust valmistatud saiad, pirukad ja makaronid nii kergesti meie kaalu.

Vajalik kogus on 48 g täisterakruupe päevas. Seega tuleks tähelepanu pöörata etikettidele, veendumaks, et oled tõepoolest täisteratoote ostnud.

Boonus: igapäevane täisteratoodete kasutamine alandab südamepuudulikkuse riski 28% võrra.

Lihtne retsept

Kui kas või kord nädalas asendada kaks võisaia (400 kcal) täisteratoodetest valmistatud putrude või helvestega, õnnestub aasta jooksul vabaneda liigsest 700 grammist.

Kasulik kiudainete- ja valgurikas toit on hautatud kanafilee seente ja pruuni riisiga (340 kcal).