Veresoonte ülesanne on transportida hapniku ning toitu keha organitele. Selleks, et kõik toimiks hästi, peavad veresooned olema liikuvad, tugevad ning lupjumata. Lupjunud veresooned põhjustavad kõrget vererõhku, trombe ning insulti või infarkti. Korralikult toitudes ja treenides on võimalik veresoonte ummistumist vältida. Siit sulle nimekiri toitudest, mida peaksid tarbima regulaarselt, et avaldada oma veresoontele parimat mõju:

Avokaado – Mehhikos läbi viidud uuring näitas, et avokaado suutis langetada kolesteroolitaset keskmiselt 17 protsenti. Suurenes hea kolesterooli tase ning vähenes halva kolesterooli tase. Katsealused pidid nende tulemuste saavutamiseks sööma avokaadot iga päev.

Kurgirohi – anti-inflamatoorse efekti mõju aitab langetada keha põletike taset, mis muidu võivad viia veressonte lupjumiseni. Regulaarse kurgirohu tarbimisega on võimalik vähendada rasvade talletamist veresoontes 26 protsenti.

Kaerahelbed – hiirte peal läbi viidud uuring näitas, et kaerahelbed langetavad kolesterooli taset veres ning põletikku veres ja sooseintes. Rasvarikast toitu söönud hiired, kes said lisaks kaerahelbeid, nende veri sisalda 40 protsenti vähem.

Brokkoli – sisaldab K-vitamiini, mis aitab eemaldada veresoontest üleliigse kaltsiumi. Lisaks sisaldab palju kiudaineid, mis vähendavad vererõhku ning halva kolesterooli taset.

Oliivõli – 2011. Aastal läbi viidud uuring näitas, et vanemad inimesed, kes tarvitavad regulaarselt oliivõli, neil on 41 protsenti väiksem insuldi risk kui neil, kes kunagi oliivõli ei kasuta.

Spargelkapsas – taim, millel on looduslik vererõhku langetav omadus. Spargelkapsas sisaldab ka foolhapet, mis mõjub veresoontele ravivalt.

Punapeedid – puhastavad verd ning sisaldavad ainet metioniin, mis langetab kolesterooli näitajaid ning viib kehast jääkaineid välja.

Pähklid – need, kes tarbivad pähkleid iga päev, vähendavad oma südame-veresoonkonna haigustesse jäämise riski. Selle põhjuseks on pähklites leiduv tervislik monoküllastamata rasvhpape, kiudained ning e-vitamiin. Lisaks looduslik omega 3 rasv. Eelista naturaalseid, magustamata ja soolata pähkleid.

Granaatõun – sisaldab fütokemikaale, mis kaitsevad veresoonte limaskesta kahjustuste eest. Granaatöuna mahl stimuleerib keha lämmastikoksiidi tootmist. See aitab muuta veresoonte seinad elastseks ja liikuvaks. Granaatõun aitab peatada ka kõrge kolesterooli poolt põhjustatud kahjustusi, langetada vererõhku ning ka puhastada veresoonte lupjumist.

Apelsinimahl – 100-protsendiline apelsinimahl aitab vähendada vererõhku ning parandada veresoonte tööd. Apelsinid sisaldavad hesperidriini, mis aitab langetada vererõhku, stabiliseerida veresuhkru taset ning vähendada põletike nivood. Söö apelsine tervena, nii saad ka valget nahka apelsinide ümbert, milles leiduv pektiin aitab reguleerida kolesterooli.

Spiruliina – igapäevane 4 500 mg spirulina tarbimine, aitab kehal normaliseerida vererõhu, lõdvestada veresooni ning vähendada halva kolesterooli taset 10 protsenti ning tõsta hea kolesterooli taset 15 protsenti.

Kaneel – teelusikatäis kaneeli päevas vähendab rasva hulka veres, takistab arterite lupjumist ning vähendab kolesterooli taset kuni 26 protsenti.

Kohv – tarbides 2-4 tassi kohvi päevas, vähendad südamehaiguste riski 20 protsenti.

Arbuus – sisaldab aminohappeid, mis langetavad vererõhku, aitavad veresoontel lõdvestuda, mille tõttu need laienevad ning lasevad lihtsamini verd läbi.

Spinat – sisaldab foolhapet ja kaaliumi, mis on kasulikud südamele ning reguleerivad vererõhku. Söö üks portsjon spinatit või teisi tumerohelisi köögivilju päevas.

Veresoontele mõjuvad kahjulikult:

- Suitsetamine
- Halva kolesterooli kõrge tase veres
- Kõrge vererõhk
- Vähene liikumine
- Ülekaal

Allikas: sund.nu