Sageli ollakse eksiarvamuste küüsis ning kõrvaldades menüüst paljud nö ebatervislikud toidud, muudavad selle hoopis ebatervislikult ühekülgseks.

Heaks näiteks on taimetoitlased, kes usuvad sageli, et nende menüü on eriti tervislik. Liha, muna, piim ja muud loomse päritoluga toiduained sisaldavad rasva ja kolesterooli, mis seostub paljudele kohe veresoonte lupjumise ja südamerabandustega. Samas jätavad taimetoitlased end ilma mitmest olulisest valgust ning nende veri võib jääda kergesti rauapuudusse.

Viimastel aastatel on arstid üha enam hakanud diagnoosima söömishäiret nimega orthorexia nervosa ehk ortoreksia, mille all kannatavad inimesed üritavad iga hinna eest toituda võimalikult tervislikult. Soov on niivõrd tugev, et võib muutuda elu peamiseks eesmärgiks. Paradoksaalsel kombel viib soov tervislikult toituda enamasti ebatervislike toitumisharjumuste väljakujunemiseni, sest häire all kannatanud kipuvad söödava toidu hulgast maha tõmbama pisut liiga palju asju. Mõnikord lausa nii palju, et polegi nagu midagi enam süüa.

Sageli usuvad ortoreksia all kannatanud, et toituda tuleb näiteks ainult toorestest juur- ja puuviljadest, mis aga viib paratamatult vitamiinipuudusse. Mõnikord nähakse tonti geneetiliselt muundatud toidus. Siiski ei ole kõik arstid veendunud, et ortoreksia on samavõrd tõsine toitumishäire kui buliimia või anoreksia, ehkki võib karta, et heausksed tervisliku toitumise propageerijad sunnivad tulevikus üha enam inimesi tervisliku toitumisega ohtlikult liialdama.

Allikas: Novaator