1. Maitse ja värv

Vähesed teavad, et õli valmistatakse roheliste ja mustade oliivide segust. Loomulikult ei sõltu sellest lõpp-produkti värv. Seda määravad sort ja ilmastikutingimused. Hea õli maitse peab olema intensiivne, erineva kibeduse astmega. Parim õli tuleb päikeselistest riikidest – Itaaliast (Toscanast), Kreekast ja Hispaaniast.

2. Kuumutamine

Oliiviõli põlemise temperatuur on üpris kõrge, seetõttu sobib praadimiseks isegi rafineerimata õli. Kui aga täpselt ei tea, kas õlis on odavaid segusid, on siiski parem rafineeritud õli kasutada.

3. Üksnes kasu

Oliiviõlil on noorendav kuulsus. Ning tänu peab siin ütlema E-vitamiinile. A, K ja D vitamiinid tugevdavad soolestiku lihaseid ning luusüsteemi. Õlis sisalduvad fenoolid on head immuunsussüsteemile ning linoolhape kiirendab traumade puhul kudede taastumist.

4. Kuidas valida

Kui on kavas salateid ja teisigi roogi õliga maitsestada, tuleb otsida pudelit, mille on etiketil kiri Extra Virgin. Selline markeering tähendab, et see on esimese külmpressi toode. Et eristada kvaliteetset õli võltsingust, tuleks see külmikusse panna. Kui külmub, tähendab, et kõik on korras.

5. Säilitamine

Oliiviõli peamised vaenlased on valgus ning kõrge temperatuur. Nende mõjul läheb õli hapuks, tema maitse ja lõhn muutuvad teravaks ning ebameeldivaks. Seetõttu tuleb õli säilitada tumedast klaasist pudelites, jahedas ning päikesevalguse eest kaitstud kohas.

Soe salat

Lõika tsukiini kuubikuteks ning prae oliiviõlis. Poolita kirsstomatid, lisa juurde veidi keedetud odrakruupe, konserveeritud tibu-herneid ning praetud tsukiini. Vala segule oliiviõli, lisa soola ja pipart. Peale puista murendatud brõnsat ja kappareid, kaunistuseks kasuta basiilikut.

Kasulikud nipid

  • Kuuma oliiviõli kompress on hea kurgupõletiku korral ning vähendab ka valu.
  • Sega purustatud banaan oliiviõliga, kanna segu näole ja pese 20 minuti pärast nägu puhtaks. Niisutatud nahk on kindlustatud!
  • Oliiviõli ja sidrunimahla segu (2:1) parandab küünte kasvu ning pehmendab küünenahka.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, märts, 2019