See kehtib juhul, kui õun on ka ise terve, st keemiaga mürgitamata. Jah, saab ju koorida, kuid koos koortega visatakse minema ka palju head. On ju õuntel suur osa hinnalistest koostisainetest just koore all. Seega tasub kindlasti eelistada omamaiseid õunu.

ÕUNTE MÕJU ORGANISMILE

Õunad tekitavad söögiisu ja tõstavad meeleolu. Nad on väga kasulikud keskea ületanuile, aidates säilitada noorust ja reipust.

Õuntel on ergutav, stressi vähendav ja unevastane toime. Seepärast võivad autojuhid, kellel seisab ees öine teekond, mõned õunad kaasa võtta — ajaviiteks, nälja ja une peletamiseks. Värsketel õuntel on ka põletiku-, allergia- ja viirustevastane toime. Õun aitab tugevdada immuunsüsteemi ja mõjub hästi närvihaigustele. Õunu süüakse samuti paljude haiguste esinemisel üldtugevdava vahendina, varjatud hüpovitaminoosi, suure füüsilise ja vaimse koormuse, kurnatuse ning raseduse korral.

MIDA JÄRGIDA ÕUNTE SÖÖMISEL

- õuna ei soovitata süüa tühja kõhu peale, tekitab käärimist.

- kui õuna söömine on puhitustunnet tekitanud, siis soovitatakse korraga süüa terve õuna asemel pool ja närida seda aeglaselt.

- kui inimene on märganud, et värsket õuna üldse süüa ei saa, siis võiks mõelda aurutamise, hautamise või küpsetamise peale.

- kui süüa kuivatatud magusaid õunu, siis tuleb kindlasti piisavalt vett kõrvale juua ja liikuda veidi, et puhitustunnet vältida.

- viimasel ajal on lastel täheldatud ka võrdlemisi sageli õunaallergiat, sealjuures ei avaldu see kodumaiseid õunu süües.

- arvestada tuleb seda, et hapud mahlad (ka õunamahl) seovad ja viivad organismist välja kaltsiumi.

- kes millegipärast õunu süüa ei saa või ei taha, neile soovitatakse tükeldada 4–5 õuna, keeta kinnises nõus kaane all ühes liitris vees 10 minutit ja hoida kaane all 4 tundi. Seejärel soojendatakse ja juuakse 4–5 korda päevas tassitäis korraga.

ÕUNATEE

Kodune õuna- või õunakooretee peaks küll pikkadeks talvekuudeks olemas olema. Esiteks on ta väga maitsev, teiseks mõjub hästi palaviku, kõhuvaevade ja lümfipõletike puhul. Peaasi aga — ta toetab jooja tervist ja lisab tarmukust.

Tee on ohutu ka pikemaajalisel joomisel, mida ei saa kahjuks öelda iga taimetee kohta.

Eesti rahvameditsiinis on kuivatatud õuntest teega ravitud hingamisteede põletikke, närvilisust ja kehvveresust, õunakooreteed on eelistatud aga suhkurtõve ja põrnahaiguste korral.