Kohv

Kohvil on palju omadusi, mis on teinud paljud inimesed kohviarmastajateks. Alustades sellest, et kohvi aroom ja selles sisalduv kofeiin annavad juurde energiat, on see ka rikkalik antioksüdantide allikas. Kui kaua aga kohv säilib? Jahvatatud kohv säilib toatemperatuuril umbes 3–5 kuud, kohvioad 6–9 kuud ja lahustuv kohv sõltuvalt pakendist umbes 2–20 aastat. Enamik lahustuva kohvi pakenditest on valmistatud alumiiniumist, mis ei lase ligi niiskust ja soojust. See hoiab eemale hallitust, mis tähendab, et kohv säilib kauem. NB! Kuigi kohvi säilivusaja pikendamiseks saab seda hoiustada sügavkülmikus, siis muudab see kohvi praktiliselt maitsetuks, kuna külmutamise tulemusena kaovad ära kohvi peamised maitsenüansid.

Või

Või säilib külmkapis keskmiselt üks kuni kolm kuud. Kauakestvaks säilitamisvõimaluseks saab võid hoiustada sügavkülmikus, mis pikendab säilivusiga kuni aastani. Seejuures säilivad kõik toidud ettenähtud ajast vähem, kui neid õigesti ei hoiustata. Võid soovitatakse säilitada pakendatult või muul moel suletuna, sest või omadused on käsnale sarnased — või imab endasse väga kergelt ümbritsevate toitude lõhnasid, mis hakkavad mõjutama maitset.

Õli

Õli säilivusaeg oleneb tootmistehnoloogiast. Külmpressitud õlide säilivusaeg on lühem. Rafineeritud õlid säilivad kauem, sest tootmise viimases etapis puhastatakse õli kõrgel temperatuuril (230 kraadi), mis tagab toote pikaajalise säilivuse.

Näiteks Painkülas asuvas Scanola Baltic tehases toodetud Olivia rapsiõli säilib 15 kuud, kuna tootmine toimub kinnises süsteemis ja õhuga kokkupuude on minimaalne. Rapsiõli jõuab seemnest pudelisse kaheksa tunniga ning tehasest kauplusesse vähem kui kahe kuuga.

Lihatooted

Olenevalt lihatootest sõltub ka säilivusaeg. Oma kauaaegse säilivuse poolest on populaarsed lihatooted vinnutatud veise- ja kalkuniliha, sest mõlemal on pikk säilivus, kuid seejuures ka kõrge proteiinisisaldus. Õigesti hoiustades võib avamata pakendis vinnutatud veiseliha säilida üks kuni kaks aastat ja see võib püsida kaua aega söömiskõlbulik isegi peale “parim enne” kuupäeva möödumist. Punane liha ja sealiha võiksid külmkapis olla kuni viis päeva ja neid võib külmutada 4–12 kuud. Säilivuskuupäeva lähenedes või selle ületades on oluline jälgida liha värvi, tekstuuri ja lõhna. Kui toote juures on märgata ebatavalisi tunnuseid, siis viitab see tavaliselt sellele, et liha ei ole enam söömiskõlbulik.

Sool

Soola on kasutatud aegade algusest toitude maitsestamiseks ja säilitamiseks ning sellel on ka hea põhjus — soola säilivusaeg on tähtajatu. See tähendab, et sool ei aegu ega lähe halvaks. Sarnane omadus on ka paljudel teistel vürtsidel ja maitseainetel. Soola on parim hoiustada mõnes jahedas ja pimedas kohas, näiteks sahvris ning võimalikult kaugel pliidist, ahjust ja nõudepesumasinast.