Kala, liha muna

100 grammi kohta:

Tuunikala: 27 g
Kana: 26 g
Sardiinid: 25 g
Krevetid: 24 g
Kalkun: 22 g
Rostbiif: 22 g
Lõhe: 21 g
Hiidlest: 21 g
Muna: 13 g

Oad ja läätsed

100 grammi kohta:

Sojaoad: 36 g
Punased läätsed: 27 g
Pruunid läätsed: 25 g
Mungoad: 24 g
Valged oad: 21 g
Kikkherned: 20 g
Pruun uba: 19 g
Tofu: 8 g
Oavõrsed: 3 g
Rohelised oad: 2 g

Näksid

100 grammi kohta:

Linaseemned: 25 g
Maapähklid: 25 g
Maapähklivõi: 23 g
Pistaatsiapähklid: 21 g
Mandlid: 21 g
Kašupähklid: 17 g
Pekaanipähklid: 10 g
Rosinad: 4 g
Kuivatatud viigimarjad: 4 g
Kuivatatud aprikoosid: 3 g

Roheline

100 grammi kohta:

Brokoli: 5 g
Punane kapsas: 5 g
Roheline kapsas: 5 g
Maisitõlvik: 4 g
Artišokid: 4 g
Lillkapsas: 3 g
šampinjonid: 3 g
Spinat: 3 g
Spargel: 2 g
Suvikõrvits: 2 g

Piimatooted

100 grammi kohta:

Riivitud parmesan: 39 g
Kõva juust, 20+: 30 g
Mozzarella 30+: 29 g
Kõva juust, 30+: 29 g
Emmental 45+: 28 g
Cammembert 30+: 25 g
Kõva juust 45+: 25 g

Valgud on eluliselt olulised ja aitavad keha üles ehitada. Nad koosnevad aminohapetest. Keha on suuteline ka ise osa aminohapet tootma, kuid teist osa peame tarbima liha süües. Viimaseid kutsutakse hädavajalikeks aminohapeteks.

Loomsed valgud sisaldavad hädavajalikke aminohappeid, mida keha vajab. Nendeks on fenüülalaniin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.
Taimsed valgud sisaldavad ka kõiki vajalikke aminohapped. Süües mitmekesist taimset toitu saavad erinevad aminohapped täiendada üksteid ning anda nii kehale vajalikke toitaineid.

Allikas: iform.se