Personaaltreeneri sõnul lahterdavad inimesed teatud toiduained tihtipeale tervislikuks või ebatervislikuks ja teevad sellega endale karuteene.

“Välditakse teatud toiduaineid, sest arvatakse, et need teevad paksuks. Vahepeal levis arvamus, et kartul teeb paksuks, siis jälle, et sealiha teeb paksuks. Tegelikult oleneb kõik aga kogustest. Ka vahetult enne uinumist ei tasu rasvaseid ja süsivesikurikkaid toite mõistagi süüa,” nentis Kelner, kelle sõnul saab näiteks sealihast valmistada ka taljesõbraliku variandi. Oluline on jälgida seda, milline sealihatükk valitakse.

Kuidas valmistada väherasvast sealiha?

Kes soovib sealihast valmistada taljesõbralikku rooga, võiks Kelneri sõnul valida sea sise- või välisfilee. Viimane on oma rasvasisalduse poolest võrreldav ka kanafileega. Tänu kõrgele valgusisaldusele ja väga vähesele rasvasisaldusele on see sobilikuks valikuks ka sportlastele.

Sajas grammis sea sisefilees on umbes 120 kilokalorit ja välisfilees umbes 140 kilokalorit. Tervislikumaks valmistusviisiks on liha keetmine, hautamine või grillimine minimaalse koguse õliga. Võimalusel võiks kasutada oliiviõli. “Rasvane liha, mis sisaldab palju küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli, võib tõesti tõsta kehakaalu ja tekitada suurema südamehaiguste riski. Väherasvane hautatud või grillitud liha on aga väga hea raua- ja valguallikas,” rõhutas Kelner, kes tõi sealiha puhul välja just selle B-vitamiinide sisaldust. Seafileed võiks kasutada vokiroogades ning ka tervena ahjus küpsetada, pikemalt hautada või hoopis grillil valmistada.

Liha osakaal menüüs

Sealiha võiks Kelneri hinnangul serveerida köögiviljade või salatiga. See tagab taldrikul vajaliku tasakaalu. “Kui sealiha õhtusöögiks valmistada, aga päeva jooksul pole väga palju liigutud, siis ma isiklikult ei lisaks väga palju süsivesikuid kartuli või riisi näol. Pool taldrikust võiks sellisel juhul kindlasti olla köögivili või salat,” avaldas Kelner, kes ühe oma viimase aja lemmiku sealihalisandina tõi välja hoopis õunad! “Uskumatu, aga see maitsekombinatsioon töötab väga hästi. Eriti veel praegusel ajal koduaia õuntega.”

Liha osakaalu võiksid oma menüüs suurendada need, kes on füüsiliselt aktiivsemad — teevad näiteks rasket kehalist tööd või on lihtsalt sportlikumad. Samas ei soovita Kelner ka neil valida väga rasvaseid lihatükke ja eelistada võimalusel fileed.