Meeldivalt vürtsika ja värskendava lõhnaga piparmünditeel on rahustav ja valuvaigistav toime. See aitab neuroosi, unetuse ja liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt ja meega.

Jahtunud piparmünditee aitab kõhuhädade korral nii seedehäirete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul. Piparmünditeel on silelihastele lõõgastav ja soolegaaside teket pidurdav toime. Piparmünditeed on hea juua sapi- ja maksapõletiku korral, kuna see suurendab sapi eritust.

Piparmünt leevendab kõhuprobleeme

Rahvatarkus on piparmünti soovitanud mitmete kõhuprobleemide puhul alates iiveldusest kuni menstruaalvaludeni. Kuid ärritunud soole sündroomi puhul on piparmündi kasulik mõju saanud ka teaduslikku tõestust. 2007. aastal Itaalia teadlaste läbi viidud uuringus leiti, et 75% uuringus osalenud patsientidest, kes võtsid piparmündiõli kapsleid, said leevendust ärritunud soole sündroomi sümptomite osas. Austraalia teadlased leidsid 2011. aastal, et selle põhjuseks on piparmündi valu leevendav toime soolestikus.

Piparmünt leevendab isu

Lihtsalt piparmündikommi nuusutamine võib sind veenda seda mitte sööma. 2011. aasta uuringus paluti inimestel iga kahe tunni tagant nuusutada piparmündiõli. Leiti, et nad kurtsid vähem nälga ja sõid nädala lõikes 2800 kcal vähem kui kontrollgrupp, kes ei nuusutanud piparmünti. Eelkõige aitab piparmündi lõhn emotsionaalse söömise ja muidu ajaviiteks näksimise vastu.

Piparmünt aitab pingepeavalude vastu

Pingepeavalud tekivad sageli stressi. Selle vastu võib aga olla tõhusaks vahendiks tilgake nahale pandud piparmündiõli. On leitud, et veidi piparmündiõli hõõrutuna laubale ja meelekohtadele aitab valu vaigistada sama tõhusalt kui levinud valuvaigisti paratsetamool.

Piparmünt aitab parandada keskendumisvõimet

Piparmündi lõhn annab meile ka vaimseid eeliseid. Piparmündi nuusutamine võib aidata suurendada mõtteerksust, motivatsiooni ning parandada saavutusi. Ühes Marylandi osariigi koolis telliti isegi õpilastele riiklike testide ajaks piparmündikomme.

Piparmünt võib aidata kinnise nina puhul

Üks kahest peamisest aktiivainest piparmündis on mentool — aine, mis annab paljudele apteegis saada olevatele külmetuse- ja köharavimitele nende iseloomuliku lõhna. Kuigi ei ole teaduslikku tõendusmaterjali, et piparmündi lõhn tegelikult aitaks nina lahti saada, näib, et see paneb sinu aju seda arvama. Inimesed leiavad pärast piparmündi nuusutamist, et neil on kergem hingata, kuigi sageli ei ole nende ninas füüsiliselt mitte midagi muutunud. Kuid vahel, kui sa tunned ennast tõesti viletsasti, siis sellest piisabki, et veidi paremini tunda.