Millest sõltub see, kas õun on parem koogiks, salatiks, moosiks või mahlaks?


Rolli mängivad peamiselt magusus-happesus, aga ka viljaliha struktuur. Nii näiteks ei saa head mahla väga magusatest õuntest, sest need on vähese happesusega ning kookideks sobivad paremini need õunad, mille struktuur ei ole jahune ja viljaliha kuumutades ei lagune. Seevastu moosideks sobib justnimelt pehmema struktuuriga hapukamad õunad.


Kas seda sobivust on võimalik ka sorte teadmata? Värvi või õuna kuju järgi?


Paraku päris teadmisteta sortide sobivust väliselt hinnata ei saa. Lisaks sordi omadustele oleneb õuna maitse ja sobivus ka näiteks korjamisajast ning üldjuhul koore värvus ei anna väga selget teavet happelisuse või magususe kohta. Õunakuju järgi saab vilja kvaliteeti hinnata, aga pigem sellest vaatepunktist, et kas tal on antud sordile omane kuju ning seetõttu ka eeldatavad maitse- ja struktuuriomadused. 


Millised õunasordid säilivad kauem?


Eestimaistest õuntest säilivad üle talve “Tellissaare”, samuti on hea säilivusega “Antonovka” ning erinevad taliõuna sordid. Välismaistest sortidest on parima säilivusega Itaalia ja Lõuna- Aafrika sordid, näiteks Royal Gala, Granny Smith. Kindlasti on heaks säilivuse eelduseks see, et valitakse terved ja plekivabad õunad ning tagatud on korralikud sälitamistingimused.


Kuidas kodus õunu selliselt säilitada, et nende struktuur ja maitse kõige paremini säiliks?


Üldjuhul on kodus keeruline suuremat kogust õunu säilitada, kuid näiteks nädala tagavara saab edukalt säilitada külmkapis avatud pakendis. Üheskoos kõrvuti ei tasu hoida erinevaid puuvilju, näiteks banaani ja õuna, need kaks puuvilja ei sobi kokku ning rikuvad üksteise kvaliteeti. 

Aga selge on see, et kuna ideaaltingimusi on kodus üldjuhul siiski keeruline saavutada, on lihtsam õunu vastavalt soovile ja vajadusele varuda väikestes kogustes.

Siin on mõnigate poes müüdavate õunte kirjeldused, mille järgi on teil edaspidi lihtsam valikut teha:

Paulared:

Paulared õunad on erepunased ja tihtipeale üksikute päikeselaikudega. Nende elav maitse pole liialt magus ega liialt hapu ning meenutab väga kergelt maasikaid. Sobib oivaliselt söömiseks nii värskelt kui näiteks kastmetes.


Gloster:

Gloster on tuntud kui “magustoiduõun”, ent peidab oma puna-roheka kesta sees ka mõõdukalt hapusust. Üks väga atraktiivne õun!


Champion:

Poolas aretatud Champion õunasort on küllaltki prominentsel kohal. Seda on tunda ja märgata nii tema unikaalsest krõmpsuvast koostisest kui ka kollakas-punasest viljast. Liider magusate ja mahlaste õunade hulgas.


Gala:

Gala õunad on väikesed ja värvuselt tihtipeale punased, aga rohekas-kollase varjundiga. Peavad üsna hästi vastu ning on maitselt magusad ja konsistensilt sõmerad. Samuti on Gala õuntel paljudest teistest sortidest õhem koor.


Tellissaare:

Üks kõige paremini säilivatest õunasortidest. Aretanud Jaan Tellisaar Viljandimaal Pilistveres 1920. aastail, sordina hakati paljundama 1930. aastail. Õunad on tugevasti vahaga kaetud, ümmargused ning parimad mahlateoks.


Jonagored:

Siinmail üsna tuntud ja edukaks osutunud koonusekujuline punapõskne suur õun. Kergelt roheka ja kollaka jumega. Väga mahlane ja magus, ent pikitud mahendavalt värske hapukusega. Alati hea õunakogemus.


Golden:

Krõbeda ja magusad. Mõni aeg seistes, saab ruum olema täidetud maitsva aroomiga. Söö värskena või valmista neist magustoit…


Red Chief:

Red Chief on mõnusalt pikerguse kujuga punane õunasort, mis on krõpsuv, mahlane ja magusa maitsenüansiga.


Granny Smith:

Austraalias aretatud ja maailma üks tuntumaid õunasorte, eelkõige tänu oma nunnule nimele ja rohelisele värvile.


Royal Gala:

See Uus-Meremaal aretatud õunasort on osutunud väga populaarseks tänu oma kargelt magusale maitsele ja aromaatsele lõhnale.


Kanzi:

Kanzi õunu kasvatatakse üle Euroopa hoolikalt välja valitud õunaaedades. Selle õunasordi läikivpunane värv, magushapu maitse ja krõmps viljaliha teevad temast äärmiselt võrgutava maitseelamuse.


Mutsu:

Jaapanis aretatud õunasort, mis maitselt mesimagus. Mutsu on üks neist õunasortidest, mida sobib kasutada väga mitmel viisil — süüa niisama, küpsetada ahjus või valmistada isuäratav õunakook, -struudel või -pirukas.


Braeburn:

Braeburni õuntel on üks toredalt unikaalne omadus — nad on üheaegselt nii magusad kui hapud. Sobivad hästi küpsetamiseks ning need, kes maitsnud, teavad rääkida, et kui hambad sisse lööd, siis maitse lausa plahvatab.


Morgenduft:

Need moodsalt suursuguse nimega õunad on kreemjas-valge sisu ja kompaktse ning magushapu viljalihaga. Välimuselt on nad punased, tihtipeale rohekate vöötidega. Lõhnab ja maitseb nagu üks hea õun kunagi!


Winesap:

Winesap on üsna eakas Ameerikas aretatud õunasort, mille juured ulatuvad juba 18ndasse sajandisse. Väga paindlik sort — Winesap õunu võib edukalt nii süüa värskelt, valmistada mahla ja siidrit kui kasutada erinevatel kulinaarsetel eesmärkidel.


Fuji:

Aretatud 1930ndate lõpus Jaapanis ning oma nime saanud Fujisaki linnakese, mitte kuulsa Fuji mäe järgi, nagu paljud eeldavad. Väga atraktiivne ja modernne õun, krõmps, magusamaitseline ning säilib hästi.


Junami:

Junami on eriliselt karge ja puuviljase iseloomuga õunasort. Värskendav maitse teeb sellest oivalise janukustutaja. Junami õunad on punased ja ilusad ümmargused ning lausa kutsuvad enda sisse hambaid lööma!


Pink Lady:

1970. aastatel Lääne-Austraalias aretatud Pink Lady on mahlane ja suhkrune õunasort, mis peidab enda kõva koore all mõnusalt kerget happelisust.