Pole kahtlust: kookospähkel ON supertoit!


SÖÖK
SÖÖKFoto: Priit Simson

Toitumisterapeut Annely Soots räägib värskes ajakirjas Psühholoogia Sinule, miks kookospähkel on supertoit.

Sarnaselt teiste pähklitega on kookos rasvarikas, aga tema rasvad on teistsugused: need ei tõsta kolesteroolitaset ega keha rasvasisaldust. Kookose taimsed küllastatud rasvad erinevad neist rasvadest, mis võivad suures koguses südame-veresoonkonnahaiguste tekkimist soodustada, kookosrasvu kasutatakse hoopis selle tõve ennetamiseks ja raviks. Kookoses leidub ka rinnapiimaga sarnaseid rasvhappeid, mis mõjuvad bakterite- ja viirustevastaselt. Lisaks rasvadele sisaldab kookos muidki kasulikke toitaineid, k.a mineraalaineid, mangaani, molübdeeni ja vaske, ta on ka hea seleeni- ja tsingiallikas.

Kookose puhul kõlbab söögiks-joogiks nii viljaliha (toorena, laastudena, helvestena), sellest valmistatud kookospiim kui värske kookosvesi: kookospiim sobib piima asendama nii putrudes kui kastmetes ja kookides — katsetage ja te ei kahetse!

Loe kookosehullusest ja muust huvitavast ajakirja Psühholoogia Sinule aprillinumbrist.