Uuringu eesmärk oli leida sibula ensüümide kolesteroolitaset langetavat mõju. Uuring kestis 8 nädalat ning selle aja jooksul langes loomade halva kolesterooli tase 20 protsenti. Hea kolesterooli taset see aga ei mõjutanud. Tulemus näitas, et regulaarne sibula tarbimine vähendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, ütleb teadlane Zhen, kes on üks uuringus osalenud teadlastest.

Punane sibul aitab kehal vabaneda halvast kolesteroolist, mis on seotud infarkti ja insuldiga. Lisaks aitab sibul hoida kehas head kolesterooli, mis kaitseb meid südame-veresoonkonna haiguste vastu.

Varasemad uuringud on näidanud, et sibul on hea vähi, südame-veresoonkonna haiguste, külmetuste ning köha puhul. Sibulat süüakse palju Hiinas ja Ameerikas Georgia osariigis ning seal on kõhuvähki haigestunute arv 40-50 protsenti madalam, võrreldes maadega, kus sibulat nii palju ei tarbita.

Sibul on kasulik, sest sisaldab:

  • Flavonoidi kvertsetiin, eriti palju on seda punases sibulas. Kvertsetiin on tugev antioksüdant, mis aitab peatada vähirakkude kasvu, on põletikuvastase toimega, viiruseid hävitav ning antibiootiline. Ka kuumutamisel ei kaota kvertsetiin oma kasulikke omadusi.
  • Punases sibulas on nagu teistes sibulates tugevad väävliühendid nagu allüülpropüülsulfiid ja allitsiin, mis aitavad tugevdada organismi ning pakuvad kaitset infektsioonide ja sooleparasiitide vastu, reguleerides ka veresuhkru taset. Väävliühendid on ka pisarate põhjustajad sibulate koorimisel.

Mõned nipid:

  • Kui hoiad sibulat külmas, tekitab see koorimisel vähem pisaraid
  • Pärast sibula söömist näri peale veidi peterselli, see eemaldab sibula spetsiifilise lõhna.

Allikas: sund.nu