1. Külmutatud köögivili sisaldab säilitusaineid

Külmutatud köögivili ei sisalda säilitusaineid. Olgugi, et pikk säilimisaeg külmutatud köögiviljade pakil viib mõtted sageli lisatud säilitusainetele, on tegelikkuses pika säilimisaja võtmeks toote kiire külmutamine ning seejärel veebruaripakasega võrreldaval temperatuuril hoidmine ja transportimine.

2. Külmutatud köögiviljad on geneetiliselt muundatud

Eestis müüdav külmutatud köögivili ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme. Tootja kontrollib tooret sisseostul, et eelnevas kindel olla. Lisaks tehakse köögiviljast enne käitlemist proovid mitme erineva näitaja suhtes. Näiteks kontrollitakse taimemürkide, raskemetallide, nitraatide ja nitritite olemasolu. Pakendatakse ainult see vili, mis vastab kõikidele nõuetele ja on tervisele ohutu.

3. Külmutatud köögivili sisaldab maitsetugevdajaid

Külmutatud juur- ja köögiviljadele ei lisata lõhna- ja maitsetugevdajaid, kuna külmutamise protseduur tagab väga hästi materjali maitseomaduste säilimise algsel kujul.

4. Sisaldavad kunstlikke värvaineid

Külmutatud juur- ja köögiviljad ei sisalda kunstlikke, looduslähedasi ega naturaalseid värvaineid. Kiirkülmutamine ja säilitamine külmutatuna tagab tootele omased, looduslikult kaasa antud värvid.

5. Need kaotavad ajaga oma maitseomadusi

Kiirkülmutamine säilitab hästi köögivilja maitseomadused. Külmutatud toodete maitse, värvuse ja välimuse suurim vaenlane on vahepealne temperatuurikõikumine. Seetõttu ei soovitata sulanud tooteid uuesti külmutada.

6. Pole looduslikud vitamiinide ja mikroelementide allikad

Testid näitavad, et külmutamisel säilib köögivilja toiteväärtus võrreldes juurikate teiste töötlemisviisidega kõige paremini. C-vitamiin säilib külmutades 80%, ent kuumtöödeldes vaid 25%. Võrreldes külmutatud köögivilja värske ja toatemperatuuril hoitud köögiviljaga, siis 100 grammi brokkoli näitel on korjamise järgselt C-vitamiini sisaldus köögiviljas 105 milligrammi, külmutamise järgselt säilib peaaegu 75% C-vitamiinist, ent viis päeva toatemperatuuril säilitades hävib umbes 50% C-vitamiini samas koguses brokolis. Seega, hoiab külmutamine kenasti ka vitamiinid tallel. Järnevast tabelist on hästi näha, kui palju igapäevaselt vajalikke mikroelemente ja vitamiine külmutatud toodet sisaldavad.

Ja lõpetuseks — kas te teate, kus elavad suurimad külmutatud köögivilja sööjad? Vastus: Prantsusmaal, kus elaniku kohta süüakse aastas enam kui 8 kilogrammi külmutatud köögivilju.