Erinevalt laialt levinud arusaamast pole kolesterool midagi läbinisti paha. Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa ning ilma selleta ei suudaks rakud talitleda ja organism eksisteerida. Suures osas sünteesib organism kolesterooli ise, mõningal määral saab seda aga ka toidust. Seega pole kolesterool midagi, mida peaks ja saaks täielikult vältida, küll aga tuleb kolesteroolitaset püüda kontrolli all hoida.

Liigne kolesterool veres ladestub veresoonte seintele, aeglustades nõnda vere voolamist soontes ning aidates kaasa südame-veresoonkonna haigustele (nt infarkt). Siinjuures tasub teada, et kolesteroolitasemega pole probleeme mitte ainult ülekaalulistel ja vanuritel, see võib kimbutada ka saledaid ja noori. Kõik oleneb sellest, mida ja kui palju süüa.

Liigset kolesteroolitaset saab õiget toitu valides vältida. Lihtne raudreegel on: eelistada taimseid ning katsuda vältida loomseid rasvu, sest kolesterooli sisaldavad vaid viimased. Igapäevaseid valikuid aitab lihtsustada peareegli selgitus, mille kohaselt on tervisele kasulik vedel või pehme rasv ning südamevaenulik tahe rasv.

Pehme rasva alla kuuluvad õli, margariin ning erinevad seemned-pähklid, vältida tasuks selliste loomsete rasvade kuhilaid kui pekk, searasv ja või. Täielikult loomsetest rasvadest muidugi loobuda ei saa, ent rasvase sea- või veiseliha asemel võiks need kätte saada väherasvastest piima- ja lihatoodetest.

Toitumisteadlased soovitavad naistel tarbida päeva jooksul 65 grammi rasva, meeste soovitav kogus võiks jääda alla 90 grammi.

Oluline on siiski ka kvaliteet, mitte vaid kvantiteet. Allpool toodud tabel aitab rasvade ja õlide maailmas tarku valikuid teha.

Rasva tüüpSüdamesõbralikkusAllikad
Küllastunud rasvad
:(
Loomseid rasvu sisaldavad toiduained nagu rasvane liha, kõrge rasvasisaldusega piim ja juust, või, aga näiteks ka kookose- ja palmiõli
Transrasvad
:(
Töödeldud toidud, mis sisaldavad osaliselt hüdrogenereeritud rasva, nt küpsised ja kreekerid, friteeritud toidud ja kõvad margariinid
Monoküllastumata rasvad
:)
Oliivi- ja rapsiõli, pehme, mitte hüdrogenereeritud margariin, mis neid õlisid sisaldab; pähklid, seemned, avokaado, oliivid
Polüküllastumata rasvad
:)
Pähklid ja seemned, päevalille-, maisi- ja sojaõli; pehmed, mitte hüdrogenereeritud margariinid, mis neid õlisid sisaldavad
Omega-3 rasvad
:)
Lõhe, forell, rapsiõli, kreeka pähklid, linaseemned, rapsiõlist valmistatud pehme margariin