Vanasti, kui kasutati rohkem looduse enda „apteeki“, tarvitati nõgeseid rauaallika ja vere puhastajana, ekseemide vastu, keha organite ning sidekudede värskendajana. Lisaks on kõrvenõgeses palju mineraale ning A- ja C-vitamiini.

Meditsiinis on kõrvenõgest ikka määratud avitama vitamiinivaegust, suhkruhaigust, neerukivide, neeru- ja kuseteede põletike, soolepõletike, artriidi, verejooksude jt korral.

Antibiootikumidega ravimisel kannatab tihti magu ja sooletrakt. Appi tuleb nõges - aitab taastada normaalset mikrofloorat, on hea kõhukorrastaja. Nõges soodustab ka naha paranemist, soovitatakse psoriaasi, ekseemi, nahapõletike puhul nõgesejuurtest ja lehtedest vanne, samal ajal ka teed. Nõges parandab organismi ainevahetust, tõstab südame ja veresoonte toonust, parandab hingamistsentrumit ja emaka tegevust.

Peamiselt kasutatakse nõgest salatites. Nõgeselehed pestakse ja valatakse sõelal üle keeva veega. Pärast nõrgumist koheselt tükeldatakse ja kohe peale vastavate lisandite ning maitseainetega segamist süüakse. Maitsestamiseks ei pruugi kasutada soola, üksnes sidrunhapet, majoneesi, hapukoort jm. Võiks lisada sibulat, peterselli, muna, kreekapähkleid või riivitud porgandit, mustjuurt, sllerit jt.

Nõgeseid võib tarvitada nii toorelt kui ka kuivatatult. Kui kõik korjatud nõgesed toidu juures ära ei kulu, saab neid edukalt ka sügavkülmas säilitada. Kuivatatud nõgeseid võib peenestada aga peeneks jahuks, kirjutab ewerman.se. Nõgeseid võib korjata nii kevadel kui ka suvel, kuid enne taime õitsemist. Mida varem korjatud, seda toitaineterikkamad nõgesed on.

Kuna kõrvenõgesed teadupärast kõrvetavad, tekitades oma põletuskarvadest tuleva vedelikuga lööbe, on oluline neid korjama minnes mitte kindaid unustada.

Kevadine nõgesesupp kahele

1 l nõgeseid
5 dl vett
1 tk aedviljapuljongit
1 spl jahu
0,5 dl murulauku
soola
pipart

Lisandiks

2 keedetud muna
50 gr krõbedaks praetud peekonit

Valmistamine
Loputa nõgesed ning eemalda puised varred. Kuumuta vees 5-8 minutit, seejärel vala vesi ära, lase neil jahtuda ning peenesta. Keeda vesi ja puljongikuubik ning sega sisse jahu. Lase keeda 2-3 minutit, lisades sinna peenestatud nõgesed ja murulaugu. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri keedetud munade ning krõbeda peekoniga.

Seedimist ergutav nõgesetee

1 tl kuivatatud nõgeseid
2,5 dl vett

Vala kuivatatud nõgestele keedetud vett, lase tõmmata 10 minutit ning seejärel kurna nõgesed välja. Joo klaas nõgeseteed paar korda päevas. Kui soovid seedimist korda saada, on soovitav teha neljanädalane kuur, mille käigus jood klaasi nõgeseteed igal hommiku ja õhtul.

Kas sa teadsid, et:
- varem arvati, et nõgestega vihtlemine aitab reuma ning podagra vastu;
- nõgeseleotusvett on kasutatud kiilaspäisuse vastaseks raviks;
- nõgesejuurte keeduveega värviti vanasti lihavõtete ajal mune.

Allikad: Kaaluabi, terviseleht