See köögivili on olnud eestlaste toidulaual juba tervelt kaheksa sajandit ja seda põhjusega

 (3)
See köögivili on olnud eestlaste toidulaual juba tervelt kaheksa sajandit ja seda põhjusega
Foto: Matle Haavistu/Taimne Teisipäev

Kas sina tead, missugune köögivili on olnud eestlaste toidulaual juba tervelt 8 sajandit? See tagasihoidlik köögivili on soodne, vähenõudlike kasvutingimustega, säilib sinu külmikus kaua ning on laialdase kasutusviisiga. Jutt käib loomulikult kõigile tuttavast peakapsast.

Kapsas on pungil tervistavatest vitamiinidest nagu C-, K- ning B-rühma vitamiinid. Sealt saame ka mineraalaineid nagu kaltsium ja raud. Kapsa hapendamisel kasvab tema väärtus meie tervisele, sest hapukapsas pakatab mikrobioomi kasulikest sõpradest — piimhappebakteritest. Hea on kõrva taha panna, et punane peakapsas sisaldab kaks korda rohkem C-vitamiini ja neli korda rohkem karotenoide kui valge peakapsas.

Taime Teisipäev soovitab kevadet tervitada selle rõõmsa ja värvilise kapsasalatiga. Krõmpsuv punane kapsas ja mahlased õunaviilud annavad immuunsust turgutava doosi C-vitamiini ning pähklites sisalduvad oomega-3 rasvhapped on äärmiselt kasulikud aju ja südame tööle.

Kapsa-õunasalat kreeka pähklitega

Koostisosad:

  • pool keskmise suurusega punast kapsast
  • 1 õun
  • paar peotäit kreeka pähkleid
  • 2 spl õli
  • 1 spl õunaäädikat
  • soola ja/või pipart vastavalt maitsele


Valmistamine

Eemalda kapsalt välimised lehed. Lõika kapsas ja õun õhukesteks viiludeks.

Seotud lood:

Mudi kapsaviile käte vahel, et nad muutuksid pehmemaks.

Aseta viilutatud kapsas ja õun suuremasse kaussi, lisa 2/3 kergelt hakitud kreeka pähklite kogusest.

Väiksemas kausis sega kastme koostisosad, vala kaste salatile ja sega korralikult. Vajadusel lisa veel soola ja pipart.

Kaunista salat ülejäänud tervete kreeka pähklitega.

Naudi!