5) Munad on ühed parimad koliini allikad. Koliin on oluline aine, mida kasutatakse ajule ja mälule vajaliku närvivahendusaine atsetüülkoliini tootmiseks. Koliini leidub ka aju närvirakke ümbritsevas müeliintupes, mis toimib isolatsioonikihina, aidates aju elektrilistel impulssidel kiiremini levida. Bostoni Ülikooli teadustöös on selgus, et koliin parandab verbaalset ja visuaalset mälu, samuti näitasid MRI testid, et inimestel, kes sõid koliinirikkaid toite, oli vähem aju valgeolluse ülitundlikkust, mis on Alzheimeri tõve kõrgenenud riski indikaatoriteks. Arvestatavas koguses leidub koliini ka apelsinides, linaseemnetes, india ja pistaatsiapähklites.
6) Rosmariin on traditsiooniliselt tuntud mäluparandava taimena. Rosmariini eeterlikke õlisid on aroomiteraapias kasutatud mentaalse võimekuse ja aju turgutamiseks. Rosmariin võib parandada mälu ka seeläbi, et alandab stressihormooni kortisooli taset ja vähendab seega ärevust. Lisa rosmariini eeterlikku õli massaažiõlile ja kreemidele või kasuta seda suurepärast taime värskel kujul toitude maitsestamiseks.
7) Lõhe, sardiinid, heeringas ja teised rasvased kalad on rikkad DHA(dokosaheksaeenhappe) allikad, mis on aju optimaalseks tööks ja mälufunktsioonideks asendamatud. See oluline rasv hoiab ajurakkude membraanid paindlikud, võimaldades rakkude vahelistel mälusõnumitel kiiremini levida. Kui sööte kala kolm korda nädalas ja võtate hea kvaliteediga kalaõlilisandit, võite kindel olla, et olete oma ajule teene teinud.
Parima kingituse teete oma ajule siis, kui oma soolestiku mikrofloora korras hoiate. Jah, nii uskumatu, kui see ka ei tundu, kuid sooltetöö mõjutab kõikide muude organite kõrval ka otseselt ajufunktsioone. Lisaks tasub õppida iga päev midagi uut, sellega hoiate meele värske ja panustate otseselt mälu tervisesse!