Sobib hästi lastele

Spetsiaalselt  lastele mõeldud sojatooted (sojapiim , -jäätis, -mahlajoogid) aitavad hoolitseda lapse tervisliku ja tasakaalus toitumise eest. Lisaks on soja suureks abiks lastele, kes on allergilised loomsele piimavalgule. Kõige sagedamini avaldub selline allergia nahalööbena, olles enamasti imiku- ja väikelapseea haigus. Ainult taimset valku sisaldav sojapiim ja sellest valmistatud piimatooted on seega asendamatud lastele, kes on allergilised loomsele piimavalgule.

Naise organismi tasakaalustaja

Sojatooted on naistele asendamatud üleminekuajal, mil organismi enda naissuguhormoonide tase on vähenenud. Menopausiga kaasnevad klimakteersed vaevused on tingitud just meessuguhormooni taseme tõusust organismis. Sojast saadava taimse östrogeeni mõjul tõuseb organismis naissuguhormoonide tase.

Pea igale naisele tuttav meeleolulangus, tusatuju, närvilisus ja üldine halb enesetunne algava menstruatsiooni eel (nn. premenstruaalne sündroom) on tingitud meessuguhormooni progesterooni kuhjumisest. Sojast saadava taimse östrogeeni mõjul tõuseb organismis naissuguhormoonide tase ja kahaneb vaevusi põhjustava meessuguhormooni teke ning mõju.

Soja kasulikkus meestele

Eesnäärme vähi tase erineb samuti suuresti üle terve maailma, kaldudes tipnema arenenud, rikastes riikides. Jaapan on erand, kus eesnäärmevähi tase on üllatuslikult madal, vaatamata kõrgele elustandardile. Mõningased tõendmaterjalid viitavad sellele, et sojal on siin oma osa.

Soja rolli uurimist eesnäärmevähi osas on olnud väga vähe, kuid 1998. aastal leidis 59s riigis teostatud laiaulatuslik uuring, et sojatooted olid märkimisväärselt kaitsva toimega.

Vähkiennetav toime põhineb hormonaalsüsteemil, kus pehmete kudede puhul, nagu seda on eesnääre, leiab kergesti omastatav fütoöstrogeen endale kiiresti “pesa” ja blokeerib vähi teket soodustava östrogeeni ligipääsu.

Luude ja südame kaitsja vanemas eas

Soja on asendamatu vastupanu ja elujõu säilitaja vanemas eas, sest sojas leiduvad taimsed isoflavoonid on sarnased inimorganismis toodetud naissuguhormoonidega. Vanuse suurenedes hormonaalne talitlus nõrgeneb ning osteoporoosi ja südame- ja veresoonkonnahaiguste riskid kasvavad, kuid soja isoflavoonid taastavad östrogeenide ainevahetust. Epidemioloogilistes uuringutes on näidatud soja isoflavoonide positiivne mõju luustikule (isoflavooni toimet võimendab sojas leiduv tsink) ja südamele.

Luukadu ehk osteoporoos nõrgendab luid, muutes nad hapraks ja kergesti murduvaks. Inimesele võib luumurd saatuslikuks saada, sest puusamurrust paranevad vaid pooled ning pooled jäävad sõltuma abivahendeist või teistest inimestest.

Aasias on luukadu harvaesinev haigus, kuigi teoreetiliselt peaksid sealsed inimesed kuuluma riskigruppi. Seda juba tänu oma haprale kehaehitusele ja sellele, et võrreldes soomlastega saavad nad vaid kolmandiku kaltsiumist.

Põhjuseks on Aasia rahvaste poolt toidust saadavad taimsed östrogeenid, isoflavoonid.

Seega on loomulik, et soja kuulub tervislike eluviisidega inimese igapäevamenüüsse.

Soja mõjub positiivselt südamele ja veresoontele, kuna sojatooted aitavad vähendada soolade ladestumist, tugevdavad tuiksooni ja alandavad kolesteroolitaset veres.

Sojaoad

Vaata lisaks: www.sojaliit.ee