Soolaste toitude kasutamise või toidule soola lisamise järk-järgulise vähendamisega harjub maitsemeel väiksema soolasisaldusega üsna kiiresti. Selleks kulub umbes kaks-kolm nädalat. Erilist kasu ei ole väiksema naatriumisisaldusega (nt Pan-soola) kasutamisest, kuivõrd tulemusena kasutatakse tavaliselt sama maitse saavutamiseks koguseliselt rohkem soola ning kokkuvõttes naatriumi tarbimine ei vähene.

Eriti praegu, vastu kevadet ja suve, on hea aeg alustada maitsetaimede kasvatamisega kasvõi kodusel aknalaual, et neid hiljem kasutada ja katsetada erinevates toitudes soola asemel maitse andmiseks.

Et soola tarbimist vähendada…

  • Tee endale selgeks, millised toiduained sisaldavad palju soola ja vali vähem soolaseid.
  • Võimalusel vali sarnaste toiduainete seast väiksema soolasisaldusega variant, selle kohta leiab info pakendit. Nii saab päris palju soola kokku hoida juba ainuüksi siis, kui valid poes igapäevaste võileibade tegemiseks madalama soolasisaldusega leiva, või ja juustu.
  • Vali võimalikult vähe töödeldud toiduaineid:

- valmista toitu värsketest või sügavkülmutatud toiduainetest, sest nende soolasisaldus on väiksem,
- töötlemata liha, kana ja kala sisaldab vähem soola, kui suitsutatud ja soolatud. NB! Vaata siiski alati ka pakendit pakendatud töötlemata liha/hakkliha võib sisaldada soola, kuid kui selle sisaldus jääb alla 1% ei pea see nimes kajastuma (nt õrnsoolane hakkliha), kuid koostisosade nimekirjas on siiski olemas.
— pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola. Vältida tuleks konserve jm valmistoite. Konserveeritud toiduainete ostmisel otsi vähese soolaga või soolata valmistatuid. Soolvees oliivide või soolakurkide puhul aitab seegi, kui neid enne söömist veidi külmas vees leotada.

  • Valmista toitu ilma soolata! Magedale toidule soola lisamisel tuleb soolakogus lõppkokkuvõttes igal juhul väiksem.
  • Kui soola täielik ärajätmine toiduvalmistamisel tundub alguses liiga radikaalne, siis lisa sool toidule valmistamise lõpu poole. Näiteks praetud lihatükile raputa soola vahetult enne serveerimist. Mida kauem toit valmib, seda rohkem soola maitse väheneb, naatriumikogus jääb aga toitu alles. Kui lisada sool kohe alguses, tuleb soola maitse säilitamiseks soola mitu korda juurde panna.
  • Kasuta soola vähem, kui retsept ette näeb.
  • Toidu maitsestamiseks kasuta soola asemel kõikvõimalikke ürte ja maitseaineid, kuigi ka maitseainesegud võivad sisaldada soola, aga vähem. Hästi sobib:

- paprika ja tšillipipar suppidele,
- karri, petersell ja küüslauk kanaroogadele,
- loorber, pune ja küüslauk kastmetele.

  • Kasuta mõõdukalt suure soolasisaldusega toidukõrvalisi, nagu ketšup, sinep, sojakaste, salatikastmed.
  • Salatite valmistamisel kasuta õli, maitsestamata jogurtit või mahla, sest poes müüdavates valmis salatikastmetes on tavaliselt palju soola. Nii võib muidu igati heast köögiviljasalatist saada vägagi soolarikas toit.
  • Vahepaladeks vali puu- ja köögiviljad alternatiivina soolastele suupistetele. Kõikvõimalikud valmisnäksid, suupisted, krõpsud ja ampsud on kipuvad olema suure soola- (või suhkru)sisaldusega.
  • Ära lisa kunagi toidule soola veel enne, kui seda maitsnud oled. Kui see harjumus on visa kaduma, siis aitab väiksemate aukudega soolatopsi muretsemine või see, kui soolatopsi lauale ei panegi. Kui see juba laual on, tekib ka kiusatus. Tops võiks olla näiteks kapi või riiuli kõige kõrgemal ja kaugemas sopis.
  • Tarbi soojalettide valmistoite võimalikult harva. Ja kui toidukorrad kipuvad siiski olema soolarikkad, tasakaalusta liigne sool kõrge kaaliumisisaldusega toitudega, nagu näiteks värsked puu- ja köögiviljad.
  • Kuna väljas süües saad sa pigem keskmisest soolarikkama roa, siis palu, et su toit valmistataks vähese soolaga ning et toidu juurde kuuluv kaste serveeritaks toidu kõrvale, mitte peale.

Soola tarbimise mõistlik vähendamine ei ole tervisele ohtlik. Keedusoola, sisuliselt naatriumi ja kloori puudust ei pea tasakaalustatud segatoitu tarbivad inimesed kindlasti kartma.