“Peab tõdema, et Eesti statistika on tõsiselt murettekitav,” ütleb TAI toitumisekspert Tagli Pitsi. Ta toob välja viimati tehtud uuringu tulemused, mille järgi on Eestis ligi pooled inimestest ülekaalulised ning nende osakaal on viimase 10 aasta jooksul pidevalt kasvanud. “Laste statistika on samuti nukker — 2010. aastal ülekaalulised või rasvunud 17% 11-15-aastastest poistest ja 11% samas vanuses tüdrukutest. 2006. aastal olid need tulemused vastavalt 12% ja 7%,” toob ta välja.

Kuna ülekaalulisus on ühelt poolt tingitud vähesest liikumisest ning teisalt valedest toitumisharjumustest — eelkõige liigsest rasva ja suhkru ning vähesest puu- ja köögiviljade tarbimisest — on taaskord aeg tuletada meelde, et viis peotäit (üks peotäis = 100 grammi) puu- ja köögivilju päevas on meie tervise seisukohalt määrava tähtsusega. TAI sõnul näevad inimesed 5 peotäie kokkusaamises suurt vaeva, kuid tegelikult lihtsustab soovitusliku koguse täitmist juba seegi, et näiteks köögiviljade hulka loetakse ka külmutatud köögiviljad, samuti konserveeritud ja kuivatatud viljad, teatud piirangutega isegi mahlad. Samuti võib üks roog anda vahel ise juba näiteks kolm portsjonit köögivilju — kõiki viit portsjonit ei ole vaja eraldi süüa.


Selleks, et aga lihtsustada seda toitumisteadlaste poolt tulnud soovituse järgimist veelgi, pakuvad “Sööme ära!” kampaaniale tuge suurimad toidukaupluste ketid ning mitmed toitlustusasutused, kes teevad 5 peotäie kätte saamise lihtsamaks ja soodsamaks. Samuti pakuvad tervislike retseptide näol inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat — toidublogijad Ragne Värk ja Silja Luide ning restoran Mamo perenaine Margit Härma — kelle puu- ja köögiviljarikkad videoretseptid ilmuvad käesoleva nädala jooksul nii Delfi Naistekas kui terve kampaania vältel toitumine.ee lehel.


Lisaks toimub kampaania raames üldrahvalik aktsioon „Sööme ära!”, mille eesmärgiks on kaasata tervist edendavasse tegevusse kõik Eestimaa elanikud andmaks iseendale lubaduse süüa iga päev vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju ning seeläbi välja selgitada ka kõige rohkem puu- ja köögivilju söövam kodupaik! Oma panuse sellesse saab anda samuti toitumine.ee lehel.


Kampaania kestab oktoobri keskpaigani.


Täpsemat infot kampaania ning puu- ja köögiviljade kasulikkuse kohta leiab veebilehelt www.toitumine.ee.