Südamesõbralike toiduainete TOP 10
Brokkoli: sisaldab palju C vitamiini, beetakarotiini ja foolhapet, tugevdab immuunsussüsteemi ja luustikku. Asenduseks sobivad ka pea- ja lillkapsas.
Melon: rohkelt A ja C vitamiine ning beetakarotiini, mis puhastab keha mürkidest ja kaitseb seetõttu ka vähi eest.
Oad ja herned: raua, foolhappe, kiudainete ja taimsete rasvade allikad. Alandavad kolesteroolitaset ja kõrget vererõhku, tasakaalustavad vere suhkrusisaldust. Taimseid rasvu saab ka polüküllastamata rasvu sisaldavatest õlidest (nt päevalilleõli) ja taimsete rasvadega rikastatud margariinidest.
Kartul: sisaldab kasulikke A ja C vitamiine, beetakarotiini, kaaliumit ja kiudaineid.
Lõhe, tuunikala, vikerforell: luustikule, nahale ja küüntele-juustele tarvilikud omega-3 rasvad.
Spinat, lehtkapsas: rohkelt A ja C vitamiine, beetakarotiini, kaltsiumit, foolhapet, kiudaineid; aitab ära hoida ka vanusest tingitud pigmendilaikude teket.
Apelsin: vitamiin C, foolhape ja kiudained tugevdavad südant. Asendada võib ka sidruni, greibi ja laimiga.
Tomat: lükopeeni allikas, mis on kasulik vähi ja veresoontehaiguste ennetamiseks. Lisaks tugevdab naha kaitsevõimet päikesekiirguse vastu.
Teraviljad, -leivad ja -helbed: palju B vitamiine ja kiudaineid. Julgelt tasuks proovida nii kaera-, täistera-, nisu-, odra- kui rukkihelbeid, pruuni riisi, hirssi, tatart.
Sojaoad ja teised sojatooted: sisaldavad B vitamiini, kiudaineid ja taimeõlisid, aitavad ära hoida vähki ja südamehaigusi, leevendavad menopausi hädasid.