Müüt talvise rasvapolstri kasulikkusest

Me kõik teame, et külma eest kaitseb meid rasvapolster. Reeglina saledad inimesed ja need, kes võtavad kaalus maha, kardavad rohkem külma kui inimesed, kellel on naha all suuremad rasvavarud.

Keha sooja produtseerimiseks kulutab organism rohkem energiat ning kui toidust saadud energia ei ole suurem kui tavaliselt, siis peaks olema talvel kergem kaalust maha võtta. Reaalselt on see teisiti, sest külmaga liigutakse vähem, kodus istudes süüakse igavusest rohkem ja liigsed kilod on kerged tulema.
Oluline on meeles pidada, et soe toit on talveperioodil kindlasti vajalik, kuid seda ainult tervislikul kujul. Seega ei tohiks uue aasta talveperioodil oma rohket toitumist vabandada välja rasvapolstri kasulikkusega, vaid tuleks meeles pidada, et soe ja mitmekülgne toit peab olema tasakaalus regulaarse liikumisega- ka külmal ajal.

Külma aja soe toit ja taljele tekkinud “üllatus”

Figuurisõbrad soovitavad süüa sooja toitu just seetõttu, et toitumine üldiselt oleks korralik, tervislik ja mitmekülgne. Sooja toitu on eriti mõnus süüa talvel, sest see annab energiat ja soojatunde.

On täiesti loogiline, et pärast söömist tekib külmatunne ja selleks, et oleks mõnusam, soovitame pärast söömist juua midagi sooja. Külmatunne pärast mõnusat sooja toidukorda võib tekkida kõigil, nii suurema kui väiksema rasvapolstriga inimestel. Oluline on siiski meelde tuletada, et ka talvisel perioodil on “halvad” rasvad ja süsivesikud meie toidu sees ja nende kulutamiseks peab rohkem liikuma. Vastasel juhul muutub meie soovitatud talvine soe toit hoopis kevadiseks nuhtluseks teie taljel.

Kui aga jõulu- ja aastavahetuse pidude ajal söödud söögid ja joodud joogid on jätnud oma jälje taljele, millest tahetakse kiiresti vabaneda, siis lihtsaim viis selleks on teha oma päevamenüüs kergemaid valikuid ja rohkem liikuda. Samas peab kõht olema täis ja toit maitsev. Uue aasta alguses on just õige aeg teha uusi otsuseid, kuidas edasi minna, et mitte pettunult kaupluse proovikabiinis tõdeda, et riided ei istu talvel kogutud kilode pärast selga.

Tasakaalustatud toitumine on tervise A ja O.

Kaalus mahavõtmine lühiajaliselt ei olegi probleem. Mure on selle püsima jätmises, seetõttu on õigem mitte kasutada lühiajalisi dieete vaid muuta oma toitumisharjumusi kogu eluks. Kaalus mahavõtmisest peab tundma naudingut säilitamaks motivatsiooni oma teel eesmärgi poole.

Hommikusöök on tähtis toidukord — vali selleks puder või rasvata jogurt või võileib väherasvase kattega.
Toitu vaheldusrikkalt — söö erinevaid toiduaineid
Joo iga päev 1,5 — 2 liitrit vett — vähendab söögiisu ja on hea nahale
Piimatooted on tähtsad kaltsiumiallikad — tähtis luudele
Söö iga päev vähemalt 300 g köögivilja ja 200 g puuvilja — saab roogasid mitmekesistada
Valmistooted sisaldavad sageli palju peidetud kujul rasva– loe pakendilt toitainesisaldust
Söö kala vähemalt 2 korda nädalas.
Süsivesikud on tähtsad energiaallikad — kuid ära vali maiustusi
Tarbi palju kiudaineid, see hoiab ära südamehaigusi.
Pea meeles, et toit on määrava tähtsusega. Toituma peab selleks, et elada, mitte elada selleks, et toituda. Ära seda unusta.
Kes toitub tervislikult, tunneb end hästi!

Järgnevalt mõned retseptid juhuks eelmise päeva toitumine on olnud külluslik

1. Lillkapsasupp 1-le inimesele

½ lillkapsapead (või 200 g sügavkülmutatud lillkapsast)
2 porgandit
200 ml köögiviljapuljongit (1 tl pulbrist)
soola, pipart
pisut riivitud muskaatpähklit
1 tl jämedalt hakitud peterselli

Tee nii:

Jaota lillkapsaõisik väiksemateks osadeks, lõika porgandid seibideks ning hauta köögiviljapuljongis kaane all umbes 15 minutit. Tee supist püree, maistsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Enne serveerimist puista peale peterselli.

2. Punapeedisalat 1-le inimesele

100 g punapeeti (konserveeritud), 1 sibul,
1 väike suvikõrvits, 1 õun
spl puuviljaäädikat, soola, pipart, veidi suhkrut, 1 tl hakitud peterselli

Tee nii:

Nõruta punapeet, pane mahl kõrvale. Lõika sibul rõngasteks, suvikõrvits, õun ja punapeet ribadeks. Sega 3 spl punapeedimahla äädika, soola, pipra ja suhkruga. Vala marinaad juurviljale ning lase 30 minutit tõmmata. Serveeri salat taldrikul garneeritud paari punapeediviilu ja peterselliga.

Soe, mitmekesine, vitamiinirikas ja tervislik toit on jätkuva talveaja ellujäämispakett. Kui järgid oma keha ja muudad oma elustiili, siis osa Sinu uusaastalubadustest on täitunud, sest selleks, et teha tõeks oma unistusi, on Sul vaja energiat, tahtejõudu ja vitamiine.

Registreeri end www.figuurisobrad.ee kodulehe kasutajaks ja saad talveks mõnusaid koduseid retsepte:

Sinu figuurisõbrad!