Teadlased uurisid Hadza hõimu Tansaanias, kes on samas kohas elanud tuhandeid aastaid. Ka tänapäeval on nad jahi- ja korilasrahvas, kes ei kasuta moodsaid relvi ega tööriistu, et igapäevase eluga hakkama saada ning on seepärast füüsiliselt väga aktiivsed.

Uuringu käigus mõõdeti 30 Hazda hõimu naise ja mehe, vanuses 18-75 aastat, energiakulutust, et testida teooriat päevase kalorihulga vajaduse vähenemisest pärast industrialiseerimist ning et see on suurem riskifaktor kui läänemaailma muutunud toitumisharjumused.

Korrigeerides inimeste pikkust ja kaalu jõudsid teadlased järeldusele, et nende inimeste ainevahetus ei erine läänemaailma inimeste omast ning kalorite arv, mida inimene vajab on konstantne. Seega on igapäevane energiavajadus inimestel ühesugune ning erineb vaid geenide, mitte elustiili tõttu.

Sellest johtuvalt võib öelda, et läänemaailma inimeste ülekaalu põhjuseks on just liigne toitumine, mitte liiga vähene treening, arvab doktor Herman Pontzer, New Yorgi Hunter College antropoloogia instituudist.

Allikas: netdoktor.se