Toidublogija Sandra Daškova hindab, et toiduvalmistamisel oleksid koostisained võimalikult tervislikud ning kvaliteetsed.

„Sageli juhtub nii, et otsides tervislikumat alternatiivi, muutub vana hea retsept veelgi paremaks. Näiteks küpsetiste puhul saab väga edukalt asendada koore toorjuustuga — see muudav tekstuuri meeldivalt sametiseks ning valminud roa tervislikumaks,“ tõdes Daškova.

Toidublogija Tuuli Mathiseni sõnul võimaldab mõne vana retsepti koostisosa uuendamine uudistootega muuta toiduvalikut mitmekülgsemaks. “Kuna paljude eestlaste toidulaual on igapäevaselt võileivad, siis otsitakse põnevaimaid alternatiive leivakatteks. Või asemel aga on lihtsam ja tervislikum kasutada näiteks toorjuustu, mille maitsevõimalusi saab igaüks ise täiendada,” tõi Mathisen esile.

Toidublogijad soovitavad proovida kahte vana-retsepti uues kuues.

Suitsulõhe-toorjuustu määre

Toidublogija Tuuli Mathisen on loonud kreemise kalamäärde, mis sobib nii hommikusöögilauale kui ka vajadusel pidutoiduna suupistetena serveerituna. Seni on määrete valmistamisel olnud populaarne kasutada võid või vahukoort, siis kalamäärdes saab retsepti koostisosana asenduseks kasutada nii naturaalset toorjuustu kui ka erinevaid maitsestatud toorjuuste.

Koostisained

  • 200 g kuumsuitsulõhet, väiksemaks tükeldatuna
  • 2 pakki Philadelphia toorjuustu
  • 2-3 sl rammusat majoneesi
  • paar peotäit värsket hakitud tilli
  • soola ja pipart
  • soovi korral sidrunimahla või sidrunipipart
  • Lõhemarja (soovi korral)

Valmistamine

Sega toasoe toorjuust lõhetükkide, majoneesi, tilli, soola ja pipra ning soovi korral sidrunimahla või sidrunipipraga. Sega kõik läbi ja säti maitsed parajaks.

Serveeri musta leiva või röstsaiaga. Pidulaual võid seda määret serveerida korvikeste või profitroolide sees või väikestel suupisteleibadel.

Eriti luksusliku lõppviimistluse jaoks võid igale leivale tõsta veel veidi kalamarja.

Vaarika-šokolaadi küpsisetort

Sandra Daškova pere traditsiooniks on küpsisetort, millele ta on andnud uue hingamise. „Mäletan, et väiksena tegin seda koguaeg vanaema juures ning hiljem kodus koos emaga. Meie traditsiooniline küpsisetort nägi ette, et küpsis kastetakse piima sisse ning kihiti pannakse vahele moosiga segatud kohupiimakreem ja kõige peale marjad,” sõnas Daškova, kes soovitab maheda ja sametise küpsisetordi saavutamiseks asendada kihiti kohupiim toorjuustuga.

Koostisained

  • 2 pakki toasooja Philadelphia Milka toorjuustukreemi
  • 400g Otto pagari kohupiimapastat
  • piima küpsiste kastmiseks
  • 200g külmutatud vaarikad
  • 3 pakki klassikalist küpsist
  • 2 pakki šokolaadi küpsist
  • 1tl vaniljesuhkrut
  • 80g suhkrut

Valmistamine

Pane kohupiimapasta kaussi ning lisa sinna külmutatud vaarikad, vaniljesuhkur, suhkur. Saumikserda segu ühtlaseks massiks. Katseta küpsise kogusega, arvestades kui suurt ja kõrget torti teha tahad.

Kasta küpsis piima sisse ning lao sobiva kujuga alusele. Küpsisekiht kata ühtlaselt kohupiimamassiga.

Pane peale uus piima sisse kastetud küpsisekiht ning kata see spaatli abil toorjuustukreemiga.
Korda, kuni saad tordi valmis.

Pane üleöö külmkappi tahenema. Kaunista torti nii ilusasti nagu oskad. Ja valmis ta ongi!