Toitu õigesti — näidismenüü
Teraviljasaadusi tuleks päevas tarbida minimaalselt 8 ning maksimaalselt 13 portsjonit. See toidugrupp jaguneb kaheks — leib, mida tuleks iga päev süüa 4-7 portsjonit ning kartul ja puder, makaronid ning helbed, mille päevane kogus võiks samuti olla 4-6 portsjonit. Ühe portsjoni alla läheb:
II KÖÖGIVILJAD JA KAUNVILJAD
Köögi- ja kaunvilju soovitatakse päevas süüa 4-5 portsjoni ulatuses, ent seda numbrit võib soovi korral tõsta ka 9 portsjonini päevas.
Üks portsjon on:
III PUUVILJAD JA MAHLAD
Puuvilju ja mahlu on tervislik tarbida päevas 2-4 portsjonit.
Üks portsjon on:
IV LIHA, KALA JA KANAMUNAD
Päevas tuleks liha, kala ja kanamune süüa 2-5 portsjonit — 2 portsjoni jagu võiks olla liha ning liha- ja veresaadusi, 2 portsjoni jagu kala ja kalasaadusi ning ½-1 portsjoni jagu mune.
Üks portsjon on:
V PIIMASAADUSED
Piimasaadusi tasub tarvitada päevas 2-4 portsjoni ulatuses.
Üks portsjon on:
VI LISATAVAD TOIDURASVAD, PÄHKLID, SEEMNED
Lisatavaid toidurasvu, pähkleid ja seemneid peaks sööma 4-5 portsjonit päevas, üks portsjon on:
VII SUHKUR, MAIUSTUSED, KARASTUSJOOGID
Sellesse toidugruppi kuuluvaid tooteid võib süüa 2-4 portsjonit päevas, üks portsjon on:
VIII VESI, ÜRDITEE, MINERAALVESI
Vett, ürditeed või mineraalvett võiks päevas juua 6 portsjoni väärtuses, 1 portsjon on:
Toidukoguste jälgimise kõrval ei tohi unustada ka regulaarset füüsilist koormust, mis ergutab ainevahetust ja südametegevust. Kasulik on aktiivselt ja regulaarselt liikuda 2-3 korda nädalas ühe tunni jooksul.
Allikas: M. Maser ja V. Varava “Toidusoovitused”. Välja antud Eesti Toitumisteaduse Seltsi ja Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt Eesti haigekassa toetusel 2004. aastal.